Ai grija ce fel de mezeluri mananci

Cat de convins esti ca hot dog-ul mancat la masa de pranz a fost preparat cu carne adevarata, de origine animala? Asociatia pentru Protectia Consumatorului din Romania ne lamureste aici problema cu mezelul pe care il mancam; daca acesta este din carne sau dintr-un amestec de derivati proteici, cu valoare inferioara.

Traditii delicioase
Despre babic, deliciosul mezel pe care il cunoastem cu totii, se spune ca a fost adus pe meleagurile buzoiene de niste cultivatori de legume veniti din Bulgaria. Exista si o legenda, conform careia, atunci cand imparatul Napoleon a poposit o noapte in zona Buzaului, gazda sa, boierul Vergu Manaila, l-a ospatat, printre alte delicatese locale, si cu babic. De care se pare ca acesta a fost foarte incantat si chiar i-ar fi scris boierului cateva randuri drept multumire pentru ospitalitate.

Babicul este pregatit si in alte zone din tara, dar ca babicul de Buzau nu se mai face altul nicaieri. Cel putin asa declara cei avizati. Acest mezel este facut toamna tarziu, dupa ce cade bruma in gradinile de zarzavat si vremea devine rece, fara insa ca apa sa inghete.

Daca este respectata reteta si procesul de fabricatie, atunci babicul poate fi pastrat la loc umbros si aerisit chiar si o perioada mai lunga, pana la un an de zile. Dar in acest caz, babicul va fi mult mai dificil de feliat, pentru ca se intareste prin uscare.

Sarbii isi fac o camera speciala pentru pastrarea babicului, camera ce trebuie sa fie bine aerisita, racoroasa, eventual orientata spre nord, nord-vest. Dupa ce babicul este umplut si presat, se pune la uscat intr-un pod sau la o streasina, pentru pastrare.

Ce sunt si ce contin mezelurile?
Mezelurile sunt preparate obtinute din carne tocata si condimentata, introdusa in membrane naturale sau artificiale si supuse unor tratamente termice (pasteurizare, afumare sau uscare) si maturare, in functie de sortimentul fabricat.

La fabricarea mezelurilor se foloseste, pe de o parte, carne de diferite categorii, la care se adauga materii auxiliare, in special derivate proteice de origine vegetala sau animala, pentru imbunatatirea texturii si cresterea valorii nutritive.

Atentie! Este interzisa adaugarea in mezeluri de carne din conserve si semiconserve si, de asemenea, de coloranti artificiali (putem constata usor prezenta colorantilor dupa ce maruntim o cantitate mica de produs, o amestecam cu putina apa calda si o lasam sa se decanteze - culoarea apei se va schimba)!

Fabricantii de produse din carne din Romania folosesc pe scara larga preparatul SCANPRO, un derivat proteic sub forma de pulbere, obtinut din sorici proaspat de porc, declarat drept proteina animala deshidratata si solubila.

Atentie! Cum in Romania nu exista restrictii privind procentul de utilizare a extractului proteic, este foarte probabil ca unele mezeluri (parizer, cremvursti) sa contina la capitolul „carne” numai acest derivat proteic sau unul similar.

In mezeluri este admis a se adauga si derivate proteice de origine vegetala: faina de soia, proteine de soia, proteine vegetale texturate, proteine din arahide, gluten, faina de floarea- soarelui. Produsele din carne in care se pot folosi aceste tipuri de derivate proteice sunt de tipul: preparate fara structura: parizer, polonez, cremwursti; semiafumate (salam Bucuresti etc.); conserve din carne.

De retinut
Substituentii proteici nu dauneaza sanatatii, dar atata vreme cat valoarea nutritiva detaliata pe proteine (clasa I, II si III) nu este mentionata pe eticheta, nu vom sti care este valoarea reala a produsului pe care tocmai l-am cumparat.

Cititi lista ingredientelor pentru a afla daca derivatii proteici (animali sau vegetali) apar inaintea carnii. Daca da, inseamna ca ponderea acestora este mai mare decat a carnii propriu-zise! Cititi etichetele mezelurilor!

Chiar daca cumparati doar cateva feliute, rugati-o pe vanzatoare sa va arate eticheta cu lista ingredientelor, valorile nutritionale si termenul de valabilitate!

Niciun comentariu: