O dietă în care domină alimentele bogate în amidon, precum cartofii, orezul alb şi pâinea albă, poate afecta serios funcţiile ficatului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat de revista Obesity.
Alimentele cu indice glicemic ridicat - care sunt digerate repede de organism - pot contribui la apariţia unei disfuncţii hepatice, "ficatul gras", care face parte dintre "bolile tăcute". În cazul "ficatului gras" grăsimea se depune în jurul organului, cu timpul apărând insuficienţa hepatică.
Alimentele cu indice glicemic ridicat ar trebui să fie consumate doar ocazional. Indicele glicemic este un mod de a măsura viteza cu care energia extrasă din alimente este absorbită de corp. Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt repede absorbite în fluxul sangvin, provocând ridicarea nivelului de zahăr din sânge, care la rândul lui provoacă o creştere a nivelului insulinei. În momentul în care nivelul insulinei creşte, nivelul de zahăr în sânge scade rapid, provocând ameţeli.
În lista alimentelor cu indice glicemic ridicat sunt incluse piureul de cartofi, pâinea albă, chips-urile, unele cereale pentru micul dejun bogate în grăsimi şi zaharuri, orezul alb. Printre alimentele cu indice glicemic moderat se numără, cartofii fierţi, lipia, orezul Basmati, mierea, pâinea integrală, iar printre produsele alimentare cu indice glicemic redus se numără arahidele prăjite şi sărate, pâinea de secară, laptele integral şi degresat, spaghetele, morcovii fierţi, fasolea boabe fiartă, fructele, nucile, lintea.
Alimentele bogate in amidon pot afecta ficatul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu