În Republica Moldova prevalenţa consumului de tutun la populaţia adultă este în creştere, constituind peste 46% printre bărbaţi şi peste 28% printre femei, arată datele statistice ale unui studiu al Ministerului Sănătăţii, citat de Agenţia DECA-press.
Conform aceleiaşi surse, în prezent, la evidenţa Institutului Oncologic se află peste 2 mii de bolnavi cu cancer pulmonar. Cele mai frecvente cauze de deces prin boli atribuite fumatului sunt cancerul de buze, gură şi faringe (92% la bărbaţi şi 61% la femei), cancerul pulmonar (90% - bărbaţi şi 79% - femei), cancerul de laringe (81% - bărbaţi şi 87% - femei),
Medicii susţin că cel mai periculos fumatul este pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-25 de ani. Experţii estimează că un adolescent care fumează până la o vârstă mijlocie îşi scurtează viaţa cu 24 de ani.
Amintim că Parlamentul R. Moldova a ratificat Convenţia Cadru de Control al Tutunului (CCT) la 11 mai. Moldova este cea de-a 147 de ţară care a ratificat acest document internaţional.
În fiecare an, la 31 mai, este consemnată Ziua Mondială a Fără Tutun. Genericul aceste zile din acest an este „Încăperi libere de fumat: Creaţi şi bucuraţi-vă de un mediu fără fum de ţigară”.
Anual, la nivel global, sunt înregistrate circa 5 milioane de decese premature atribuite consumului produselor de tutun.
Consumul de tutun in Republica Moldova este in crestere
Etichete:
Deprinderi daunatoare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu