În cadrul şedinţei convocate recent de Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, au fost discutate probleme legate de gerontologie şi consecinţele economice, sociale şi medicale ale fenomenului de îmbătrînire a populaţiei.
Ion Ababii, prezent la şedinţă a relevat că sporirea numărului persoanelor în etate este un fenomen global, determinat de îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de trai, de asistenţă medicală şi creşterea speranţei de viaţă.
Potrivit afirmaţiilor ministrului Sănătăţii, în Republica Moldova, de asemenea, se atestă tendinţa de creştere a numărului persoanelor în etate, ceea ce impune elaborarea unor politici adecvate de susţinere a persoanelor de vîrstă înaintată.
Ministrul Sănătăţii a evidenţiat unele aspecte privind sănătatea persoanelor în etate din Republica Moldova. Astfel, Ion Ababii a relevat că în structura populaţiei vîrstnice persoanele de vîrsta a treia practic sănătoase constituie doar 10 la sută, ponderea bolnavilor în etate în structura pacienţilor spitalizaţi constituie aproximativ 20 la sută. Fiecare persoană în vîrstă, în mediu, suferă de cîteva boli cronice.
Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, la 1 ianuarie 2007 în Republica Moldova numărul persoanelor de peste 65 de ani constituia peste 368 mii, iar celor care au depăşit vîrsta de 60 de ani – de peste 490 mii de persoane.
Doar 10 la suta din persoanele de virsta a treia din republica sint practic sanatoase
Etichete:
Demografie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu