Oamenii au inceput sa incerce diferite tipuri de alcool, consumul de bauturi alcoolice a devenit o parte din cultura europeana, iar utilizarea lui a dus adesea la abuz.
Alcoolul este un drog care tulbura mintea si care schimba reactiile chimice din creier, afectand modul de a gandi, a simti, a vorbi si a se misca al oamenilor. Multe din aceste efecte sant periculoase si pot fi chiar fatale. Cu cat stiti mai multe despre efectele alcoolului asupra organismului vostru, cu atat veti fi mai pregatit pentru a lua o hotarare cu privire la utilizarea lui.
Efectele asupra organismului: spre deosebire de mancare, nu este digerat in stomac si in intestine. Cand alcoolul ajunge in stomac, o parte din el trece in celulele stomacului si apoi in circuitul sanguin. Restul trece in intestinul subtire si apoi direct in sange. Alcoolul poate afecta tesuturile care protejeaza stomacul si laringele. Chiar si in cantitati mici, alcoolul creste secretia sucurilor digestive din stomac si creeaza o senzatie de foame. Iritarea constanta a invelisului stomacului poate produce gastrita: inflamatia cronica a mucoasei. Mancarea poate incetini absorbtia alcoolului in sange aproape cu 50%. Mancarurile grase, alaturi de proteine, cum sant laptele si branza, il pot proteja pe cel care bea de a se intoxica prea repede.
Ficatul nu poate descompune odata decat cantitati mici. Restul alcoolului circula in sange pana ce ficatul va fi din nou capabil sa-l descompuna. Cand ficatul devine foarte slabit, apar simptome in tubul digestiv si in sistemul circulator. Ciroza este o deteriorare a ficatului care distruge tesuturile sanatoase si lasa numai tesuturi grase si fibroase. Ciroza este cauzata de consumul excesiv de alcool de lunga durata.
Alcoolul nu se digera: este sedativ si depresiv, el incetineste activitatea creierului. Alcoolul impiedica atat stocarea cat si obtinerea informatiei din memorie, poate produce halucinatii si chiar apoplexie, poate deteriora atat vederea cat si auzul. O persoana mai voluminoasa va putea suporta mai usor efectele alcoolului decat o persoana cu greutate mai mica.
Efectul de intoxicatie apare atunci cand alcoolul ajunge la creier si nu mai poate fi oxidat de ficat. Retineti, alcoolul nu este digerat, ca si mancarea.
Taria unei bauturi alcoolice determina si efectele sale asupra organismului. Taria arata concentratia de alcool in bautura.
Continutul de alcool:
- Bere - 3-6% alcool (facuta din cereale)
- Vin - 10-14% alcool (din struguri)
- Gin, whisky, coniac, rom - 40-50% alcool (amestec fermentat de cereale si fructe).
Efectele nefaste ale alcoolului asupra organismului
Etichete:
Deprinderi daunatoare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu