Fumatul poate activa permanent si negativ anumite gene din corpul uman, au conchis cercetatorii canadieni, care au realizat un studiu pentru a explica de ce cancerul la plamani este in continuare un risc si pentru cei care au renuntat la fumat, informeaza Reuters.
Cercetatorii au stabilit ca numeroase modificari genetice inceteaza atunci cand o persoana renunta la fumat, dar exista si multe gene care raman active ani de zile, inclusiv dintre cele cu care nu se stabilise o legatura cu fumatul anterior.
"Aceste schimbari ireversibile pot fi responsabile pentru persistenta riscului de cancer la plamani in pofida renuntarii la fumat", au precizat cercetatorii in studiul publicat in revista BMC Genomics.
In orice celula, circa o cincime dintre gene pot fi activate in orice moment.
Raj Chari de la British Columbia Cancer Research Centre din Vancouver si colegii sai au prelevat mostre de tesut de la circa 20 de fumatori si fosti fumatori si au comparat activitatea genelor celor doua categorii cu cea genelor provenite de la persoane care nu au fumat niciodata.
Ei au identificat ca unele gene care repara ADN-ul au fost dezactivate in cazul fumatorilor si au ramas dezactivate in cazul persoanelor care au renuntat la fumat, ADN-ul deteriorat fiind una dintre principalele cauze ale cancerului.
Alte modificari genetice identificate in organismul fumatorilor dispar la un an sau mai mult dupa ce acestia renunta la fumat. Unele dintre aceste modificari sunt legate de repararea si regenerarea celulelor cailor respiratorii.
"Jumatate dintre pacientii cu cancer de plamani nou diagnosticati sunt fosti fumatori. De aceea, este foarte important sa se inteleaga efectele fumatului asupra cailor respiratorii, atat la fumatorii activi, cat si la persoanele care au renuntat la fumat", conchid cercetatorii.
Fumatul este factorul de activare a anumitor gene
Etichete:
Deprinderi daunatoare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu