Fumatul - factor de risc multiplu

Tutunul ucide mai mulţi oameni decît oricare alt drog sau chiar accidentele de diferite tipuri. Tutunul este un factor de risc major pentru patru din primele cinci cauze de boală, incapacitate de muncă, şi decese din lume.

Specialiştii consideră că impactul fumatului ca factor de risc este asemănător cu cel al hipertensiunii arteriale şi al hipercolesterolemiei. Din fericire, fumatul este un factor de risc care se poate înlătura în totalitate.

În S.U.A. fumatul contribuie la mortalitate cu circa 420.000 decese anual. Cheltuielile medicale directe ale fumatului se ridică la 50 miliarde de dolari/an, iar cheltuielile indirecte la 47 miliarde dolari/an. Potrivit Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane din SUA procentajul de decese atribuite fumatului arată o contribuţie devastatoare a fumatului.

Procentul de decese prin diverse boli atribuit fumatului

Boli, % la bărbaţi, % la femei
Boală coronariană, 35-64 ani, barbati - 45, femei - 41;
Boala coronariană, peste 65 ani - 21, 12;
Boli cerebrovasculare, 35-64 ani - 51, 55;
Boli cerebrovasculare, peste 65 ani - 24, 6;
Cancer pulmonar - 90, 79;
Cancer de buze, gură şi faringe - 92, 61;
Cancer de laringe - 81, 87;
Cancer de esofag - 78, 75;
Cancer de pancreas - 29, 34;
Cancer de vezică urinară - 47, 37;
Cancer de rinichi - 48, 12;
Bronhopneumopatie obstructivă cronică - 84, 79;

Dimensiunile riscului fumatului
Fumatul este cel mai periculos la vîrstă tînără, între 15-25 de ani ducînd în timp la consecinţe sociale grave. El cauzează timpuriu cardiopatie ischemică, la tinerii receptivi.

Cu cît se fumează mai multe ţigări, cu atît şi riscul relativ creşte mai mult. Relaţia dintre intensitatea fumatului şi mărimea riscului este valabilă la ambele sexe. Riscul atribuabil fumatului în cazul mortalităţii cardiovasculare este de 1,8-2. În cazul carcinomului pulmonar riscul atribuabil este ceva mai ridicat.

Dacă fumatul este asociat cu prezenţa altor factori de risc, riscul se amplifică (de ex. fumatul asociat cu hipertensiunea arterială sau hipercolesterolemia).

Riscul cardiovascular scade repede la scurt timp după ce fumătorul renunţă la fumat. La un an de la abandonarea fumatului riscul cardiovascular scade cu 60%. Riscul îmbolnăvirilor tumorale se atenuează mai lent după renunţarea la fumat. Riscul de cancer datorat fumatului ajunge la nivelul unui nefumător numai după cca zece ani de la abandonarea fumatului.

Riscul relativ în funcţie de numărul ţigărilor fumate pe zi (bărbaţi, 40-50 de ani)

Nr. ţigări si riscul relativ:
Nefumător - 1
1-9 tigari - 1,6
10-19 - 2,59
20-39 - 3,76
Peste 40 - 5,51

Experţii estimează că o persoană care începe să fumeze ca adolescent şi continuă pînă la o vîrstă mijlocie, îşi va scurta viaţa cu 24 de ani.

Niciun comentariu: