O scădere în greutate „reală şi durabilă” ar putea face obiectul unei recompense financiare pentru orice britanic care vrea cu adevărat să slăbească, a promis, săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii de la Londra, Alan Johnson.
Dacă nu, în orice caz, cheltuielile presupuse de slăbit (consultaţii la un nutriţionist, schimbarea dietei, practicarea unor sporturi etc.) vor fi decontate de Guvernul britanic care şi-a propus ca, până în 2020, numărul obezilor să ajungă la nivelul celui din 2000.
Ambiţiosul plan este analizat pe toate părţile în ziarele britanice, pe bloguri şi în emisiuni TV, la nivelul în care şi în România anilor `80 s-ar fi cuvenit analizate planurile lui Ceauşescu de a impune o „alimentaţie raţională”.
Şi proiectul ceauşist, şi cel al Cabinetului de la Londra au tot o „bază ştiinţifică”, doar că metodele de atingere a obiectivelor diferă. În loc să golească magazinele de delicatese, autorităţile britanice vor nu să sancţioneze modul nesănătos de viaţă, ci să îl stimuleze, inclusiv financiar, pe cel sănătos.
Astfel, a fost pus la punct proiectul primului oraş antiobezitate, părinţii vor fi ajutaţi să le ofere copiilor activităţi recreative mai sănătoase decât aşezarea acestora în faţa computerului, iar patronii pot beneficia de stimulente, dacă dovedesc că au investit în crearea unui mediu de viaţă mai sănătos pentru angajaţi.
În fine, se va insista mult pe revenirea la alăptarea la sân, după ce tot mai multe studii au descoperit că nou-născuţii privaţi de laptele matern sunt, aproape fără excepţie, condamnaţi să capete o greutate peste cea normală.
Măsuri drastice pentru protecţia copiilor
Dacă, în cazul adulţilor, se va merge mai mult pe stimulente, pentru protecţia copiilor Guvernul britanic nu se va sfii să impună măsuri despre care se discută dacă nu cumva sunt specifice unui stat totalitar şi nu seamănă prea mult cu cele descrise în romanul „1984” al lui George Orwell.
De pildă, părinţii (care în Marea Britanie nu au voie să-şi plezneacă nici în joacă odraslele!) vor putea „să-i pedepsească” scoţându-i la joacă în aer liber. Apoi, autorităţile locale vor căpăta dreptul să nu acorde autorizaţii deschiderii de stabilimente care oferă alimente nesănătoase nu doar în interiorul şcolilor, dar nici până la anumite distanţe de acestea, ba încă nici în apropierea parcurilor.
La rândul lor, profesorii vor căpăta autoritatea să verifice dacă pacheţelul cu mâncare al şcolarilor conţine alimente sănătoase şi să cheme părinţii la şcoală să îi pună să semneze că au luat cunoştinţă de ceea ce presupune o dietă echilibrată. În fine, se doreşte ca niciun absolvent de şcoală secundară (inclusiv băieţii!) să nu poată pretinde că nu ştie să gătească, drept pentru care cursurile practice de gătit vor deveni obligatorii.
Măsuri antiobezitate
Între cele mai năstruşnice propuneri se numără interdicţia ca elevii să părăsească incinta şcolilor în timpul pauzelor de masă. Ei nu pot fi „obligaţi” să mănânce sănătos, dar nici nu vor mai putea să dea fuga la chioşcurile cu fast-food. Apoi, consolele de jocuri ar putea fi vândute numai dacă au o limitare automată a timpului cât pot fi folosite într-o zi.
Guvernul britanic a pus la punct planul primului oras antiobezitate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu