Pe an ce trece, consumul excesiv de alcool devine pentru R. Moldova o problema socială din ce în ce mai stringentă. Tot mai multe persoane devin victime ale acestui viciu social. O parte din ele înţeleg la timp problema şi, urmând un tratament eficient, se debarasează de acest viciu. Cei care nu reuşesc acest lucru devin alcoolici cronici.
Bolnav de alcoolism la 18 ani
Vasile, un tânăr de 18 ani din raionul Soroca, a fost externat de la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi acum câteva zile. În acest an, tânărul a nimerit la spital pentru a treia oară. De fiecare dată diagnoza este aceiaşi – intoxicaţie cu alcool.
Şefa Secţiei Psiho-neurologie din cadrul Spitalului de Psihiatrie din Bălţi, Violeta Prisacaru, a spus că prima dată tânărul a fost adus la spital acum trei ani. Acesta, la îndemnul prietenilor, a consumat în exces alcool şi a devenit foarte agresiv, încercând să aplice lovituri celor din jur. De atunci, el ajunge la spital cel puţin de două, trei ori pe an. Când este sub influenţa alcoolului, Vasile este foarte agresiv, dar în general are un comportament adecvat. De fiecare dată el urmează un tratament contra alcoolismului. Când pleacă de la spital el promite medicilor că nu va mai consuma alcool. După cum spune mama sa, promisiunea este respectată câteva luni, până când nu nimereşte în anturajul de prieteni.
Vrei – te tratezi. Nu vrei – nu te tratezi
În R. Moldova, tratamentul de alcoolism este benevol. Metodele aplicate sunt eficiente doar pentru pacienţii care nu lasă ca viciul să le afecteze grav sănătatea. Potrivit lui Victor Krivoi, medic narcolog la Spitalul Municipal Bălţi, pe parcursul anului curent 160 de bălţeni s-au tratat. Dintre aceştia, opt au urmat tratamentul la domiciliu, iar ceilalţi la Spitalul de Psihiatrie din municipiu. Sunt foarte rare situaţiile când persoanele solitare înţeleg problema şi au voinţa de a se trata. În cele mai dese cazuri, ele încep să urmeze tratament la insistenţa familie şi a rudelor apropiate.
Potrivit datelor statistice, din numărul total de 472 de alcoolici înregistraţi la moment în Bălţi, 71 sunt femei. Majoritate persoanelor încep să consume în exces alcool pe motiv că nu au un serviciu stabil sau au se confruntă cu probleme în familie.
Consumul excesiv de alcool, un pas până la comiterea unei crime
Ca şi în alte părţi ale lumii, consumul excesiv şi constant de alcool devine o problema socială cu diferite consecinţe. Persoanele ce consumă în exces alcool sunt supuse riscului de a deveni infractori sau potenţiali consumatori de droguri etc.
Potrivit datelor oferite de Biroul Minori şi Moravuri din cadrul Comisariatului de Poliţie Bălţi, la moment, în Bălţi sunt la evidenţă circa 40 de minori care fac exces de alcool. Dintre aceştia, 5% sunt tinere. Majoritatea dintre ei provin din familii social-vulnerabile şi cu părinţi alcoolici. Municipalitatea s-a văzut nevoită să creeze o Comisie pentru Minori, care se ocupă de tinerii aflaţi în dificultate, încercând să-i ajute, pentru a evita să-i scoată din mrejele alcoolului şi a criminalităţii. Componenţa Comisiei se întruneşte bilunar şi în cadru ei se discută despre fiecare minor luat la evidenţă. În acest an, în cadrul Comisie au fost examinaţi 142 de minori. Din comisie fac parte reprezentaţi ai diferitor departamente din cadrul Primăriei, specialişti de la instituţia în care învaţă elevul, părinţii şi colaboratorii poliţiei. Se examinează minuţios fiecare caz în parte, condiţiile de trai ale tânărului, situaţia în familie, însuşita la şcoală etc. În final se decide ce acţiuni trebuie întreprinse pentru a redresa situaţia.
„Deşi colaboratorii Poliţiei şi Primărie au numeroase convorbiri cu aceşti tineri şi cu părinţii lor, uneori este foarte dificil de a schimba comportamentul minorului. Atâta timp cât părinţii nu pot fi pentru copiii lor un exemplu de urmat, persoanele din afara familiei îi pot influenţa prea puţin”, spune Ruslan Chicimoniuc, inspector superior la Biroul Minori şi Moravuri din cadrul Comisariatului de Poliţie Bălţi.
Creşte numărul de bolnavi de alcoolism şi în raionul Sângerei
Consumul excesiv de alcool este o cauză frecventă şi a accidentelor rutiere. Astfel, din totalul de 29 accidente înregistrate în anul curent de Poliţia Rutieră Sângerei, circa 30% au fost comise de persoane ce s-au aflat la volan în stare de ebrietate. Doar în luna noiembrie pe teritoriul raionului au fost depistaţi 20 conducători auto în stare de ebrietate sau de două ori mai mulţi decât în perioada similară a anului trecut.
În prezent, alcoolismul în R. Moldova ia forma unei epidemii, susţine Larisa Ţurcanu, medic narcolog la Centrul de Sănătate Sângerei. Numărul persoanelor bolnave de alcoolism în raionul Sângerei a crescut alarmant. Majoritatea acestora suferă de alcoolism cronic. Din cei circa 1700 de bolnavi de alcoolism din raion, înregistraţi la moment, peste 240 sunt femei.
Din experienţa de muncă de circa două decenii în calitate de narcolog, Larisa Ţurcanu ne-a relatat câteva cazuri zguduitoare. O doamnă tânără din raionul Sângerei, mai mulţi ani consuma alcool. La vârsta de 38 de ani a decedat, arzând de vie în casă. Tragedia constă în faptul că şi feciorul acestei femei a devenit alcoolic. Un alt bărbat bolnav de alcoolism din satul Cubolta, în stare de psihoză, şi-a stropit cu benzină casa nouă şi i-a dat foc. „Aceste cazuri par a fi episoade din filme de groază, dar sunt exemple elocvente a consecinţelor consumului excesiv de alcool”, susţine Larisa Ţurcanu.
*** Articol realizat în cadrul proiectului „Stabilirea unor parteneriate eficiente pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale locale”, derulat de API cu suportul financiar al Secţiei DFID a Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord în Moldova.
In R. Moldova, consumul de alcool ia forma unei epidemii
Etichete:
Deprinderi daunatoare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu