Mirosul neplacut al corpului

Vara bate la usa si deja caldura ne da peste cap... Unde mai pui ca, o data cu temperaturile ridicate, ne vom lupta si cu transpiratia in exces, mai ales daca esti nevoita sa iesi din casa sau sa pleci din birou la ore nepotrivite, exact atunci cand soarele amiezii este mai puternic. Ce facem cu mirosul neplacut al corpului? Pentru a sti cum poti actiona in acest sens, este preferabil sa stii ce anume il genereaza.

Se spune ca mirosul neplacut al corpului este cauzat de transpiratie. Insa, in mod natural, transpiratia este inodora. Bacteriile si mirosurile provenind din alte surse sunt cele responsabile pentru acest miros neplacut. Bacteriile anaerobe, care se dezvolta mai ales atunci cand organismul nu are suficient oxigen, pot fi, de asemenea, cauza acestei neplaceri. In timp ce metabolismul lucreaza, degaja mirosuri, aceasta reprezentand modalitatea organismului de a elimina toxinele. Orice dezechilibru in metabolism se va traduce prin mirosuri mai puternice.

De vreme ce discutam despre substantele pe care le elimina organismul, poti lua in calcul toxinele drept posibila cauza a mirosului neplacut al corpului. In ziua de astazi, intreaga noastra lume este bombardata de toxine - in casa, in mancare si in aer exista substante care apoi se acumuleaza in organism, neputand fi eliminate de catre organele de eliminare (detoxifiere), cum ar fi rinichii, ficatul, intestinele, tractul urinar etc.

Ficatul si intestinele pot fi "astupate" sau "infundate", ceea ce determina organismul sa emane mirosuri. In astfel de conditii, specialistii recomanda un program de detoxifiere, care sa curete ficatul, rinichii si colonul.

Dezechilibrele alimentare, care duc la constipatie, sau deficienta de magneziu si zinc pot reprezenta alte cauze ale mirosului neplacut al corpului. Din cauza particularitatilor metabolismului fiecarei persoane in parte, unii indivizi care consuma carne in cantitati substantiale sau cei care sunt vegetarieni au un miros distinctiv, care poate fi destul de agresiv.

Unele persoane nu pot metaboliza anumite alimente care contin colina (cum ar fi galbenusul de ou, peste, inima, ficat, creier, legume cu frunze verzi, drojdie, germeni de grau sau lecitina - in cantitati mici). Rezultatul este un miros "ca de peste". Daca faci parte din aceasta categorie de persoane, redu cantitatea consumata din alimentele mentionate mai sus, incercand sa determini, in acest fel, daca aceasta este cauza mirosului respectiv.

Anumite alimente, mancaruri, legume sau bauturi, cum ar fi ceapa, usturoiul, curry, unele mancaruri picante, cafeaua si alcoolul, pot reprezenta cauze principale ale stresului tau zilnic. Unele bunatati prajite sau coapte pot contine grasimi si uleiuri rancede, care duc la aparitia unui miros neplacut.

Glandele sudoripare apocrine (situate in zona axilei, a organelor genitale, in jurul anusului si al mamelonului) secreta o substanta considerata a fi cauza majora a mirosului corpului care nu are legatura cu consumul de alimente si bauturi. Aceasta substanta, care contine proteine, carbohidrati si lipide, adesea secretata de o explozie a hormonilor sexuali in momente de tensiune sau de stres emotional, este imediat atacata de bacterii, ceea ce duce la aparitia mirosului.

De asemenea, in ziua de astazi, copiii incep perioada pubertatii mult mai devreme. Aceste schimbari hormonale pot duce la modificari ale mirosului la copii de varste mult mai mici decat in urma cu cativa ani. Dominanta estrogenului, adesea determinata de utilizarea produselor petrochimice, poate cauza pubertatea precoce. Spre exemplu, bauturile carbogazoase consumate din recipiente si sticle din plastic reprezinta una dintre cauzele care duce la dominanta estrogenului.

Exista numeroase cauze posibile ale transpiratiei excesive, cum ar fi hipoglicemia (un nivel scazut al concentratiei glucozei din sange), afectiuni ale ficatului, diabetul, parazitii, disfunctii ale metabolismului, menopauza sau stresul emotional (furia, teama, nerabdarea, agitatia emotionala etc.). Transpiratia excesiva se poate observa in zona fruntii, a palmelor, a talpilor sau a axilelor.

Alte cauze posibile ale mirosului neplacut al corpului il reprezinta afectiuni ale rinichilor, ale ficatului sau infectiile cu ciuperci. De asemenea, este bine de stiut faptul ca zaharul rafinat "hraneste" bacteriile si ciupercile aparute pe suprafata pielii.

In ceea ce priveste mirosul de transpiratie din zona axilelor, il poti elimina folosind o solutie usoara de peroxid de oxigen (3%), pe care o poti cumpara de la farmacie. Pune o lingura din aceasta substanta intr-un pahar cu apa si spala-te apoi la subrat cu solutia rezultata. Daca acest lucru nu functioneaza, mareste doza de peroxid.

De vreme ce una dintre cauzele acestui disconfort poate fi si excesul de toxine acumulate in organism, incepe un program de detoxifiere a organismului, cu saune si bai cu aburi cat mai frecvente posibil.

Niciun comentariu: