Factorii principali ai obezitatii sunt cei de natura genetica, de comportament si cultura. „Obezitatea este o boala cronica ce poate genera probleme medicale foarte grave. Aceasta este principalul factor al infarcturilor, al accidentelor vascular cerebrale, dar si a diabetului”, a declarat doctorul Cosmin Boie.
In ultimii ani, la nivel mondial, numarul persoanelor care sufera de obezitate s-a dublat. Potrivit unor estimari ale expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pâna in 2010, mai mult de jumatate din populatia occidentala va fi afectata de obezitate.
Nici tarile in curs de dezvoltare sau sarace nu vor scapa de acest flagel, in urmatorii ani prevazându-se o crestere insemnata a cazurilor de obezitate. Alarmante sunt cazurile de obezitate infantila, cu proportii dramatice in Statele Unite si, mai nou, in Franta.
Costurile alocate tratarii acestei afectiuni se ridica la peste 70 de miliarde de dolari anual în SUA si la aproximativ 50 de miliarde de euro în Uniunea Europeana. Alarmata de explozia globala a obezitatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii a criticat virulent, intr-un raport intocmit de oameni de stiinta independenti, industria alimentara si a bauturilor, considerate vinovate de proliferarea acestei boli.
In concluziile acestui raport se specifica faptul ca zaharul ar trebui sa reprezinte maximum 10% din consumul energetic, fata de 25% practicat în prezent, si ca „fiecare cutie sau pahar de bautura care contine zahar, consumata zilnic, creste pericolul de obezitate cu 60%“.
Printre cauzele obezitatii se afla consumul de alimente in exces, in special a celor bogate in grasimi, proteine si carbohidrati, precum si activitatea fizica redusa.
Referitor la sedentarism, specialistii atrag atentia asupra faptului ca, in prezent, copiii sunt din ce in ce mai putini activi, marea majoritate a timpului fiind petrecuta in fata televizorului si a calculatorului. Copiii care isi petrec mai mult de zece ore pe saptamâna in fata televizorului sunt mai predispusi sa devina supraponderali.
Unii factori sociali, precum un venit prea scazut al familiei sau un nivel de educatie scazut, au fost de asemenea asociati cu obezitatea. Totodata, s-a constatat ca oamenii care sufera de stres sunt mai predispusi consumului exagerat de alimente.
Cei mai multi nutritionisti afirma ca barbatii care au mai mult de 25% grasime corporala si femeile cu peste 30% grasime corporala pot fi considerate persoane obeze. Cel mai simplu si eficient mod de calcul al exceselor ponderale este cel al indicelui de masa corporala.
Acesta este rezultatul impartirii inaltimii persoanei (exprimata in centimetri) la greutatea acesteia. Cei care au un indice de masa corporala (IMC) mai mic decåt 18,4 intra in categoria sub greutate normala.
Un IMC situat intre 18,5 si 24 este considerat normal, intre 25 si 29 – supraponderal, intre 30 si 34 – obezitate clasa I, intre 35 si 39 – obezitate clasa II, iar un indice de masa corporala de peste 40 intra la obezitate clasa III.
Când depozitul de grasime apare în regiunea abdominala, obezitatea poate fi evaluata prin masurarea taliei sau a circumferintei abdominale. În mod normal aceasta trebuie sa fie mai mica de 80 cm la femei si mai mica de 94 cm la barbati.
Daca valorile depasesc 88 cm la femei si 102 cm la barbati, se poate vorbi de obezitate abdominala. Valorile intermediare sunt caracteristice pentru asa-zisa suprapondere.
Obezitatea - problema majora
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu