Principala cauza a mortalitatii prin cancer este diagnosticul tardiv al tumorilor

Medicii atenţionează că principala cauză a ritmului înalt de creştere a mortalităţii prin cancer este diagnosticul tardiv al tumorilor.

În anul 2007 în Republica Moldova, doar 29,2% din cazuri au fost depistate în stadiul I sau II, iar 27,8% din cazuri au fost depistate tardiv, în stadiul IV al maladiei. Cel mai mult afectat de cancer este grupul de vîrstă peste 50 de ani.

În întreaga lume cancerul este una din principalele cauze de deces, anual luînd viaţa a aproximativ
10 milioane de persoane. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lipsa unor activităţi corespunzătoare şi eficiente, în perioada anilor 2005–2015 în lume vor deceda de cancer 84 milioane persoane.

Cancerul poate fi prevenit prin control medical periodic - pentru depistare precoce a maladiei şi prin abordarea unui mod de viaţă sănătos.

Principalii factori ce favorizează apariţia cancerului sînt: fumatul, consumul de alcool; expunerea excesivă şi necontrolată la soare, alimentaţia bogată în grăsimi, glucide; consumul în exces de alimente condimentate, afumate şi prăjite; stresul excesiv şi prelungit; tulburări hormonale sau genetice, care apar la diferite vîrste, în special la femei; coloranţi, aromatizanţi alimentari şi alte produse chimice şi nu în ultimul rînd - nerespectarea igienei sexuale.

Niciun comentariu: