Manifestarile copilului care se drogheaza
- schimbari bruste de la starea de fericire la tristete;
- irascibilitate sau agresiune;
- lipsa poftei de mancare;
- pierderea interesului pentru hobby-uri, sport, invatatura, prieteni;
- accese de moleseala si insomnie;
- acte de furt, minciuni;
- lipsa inexplicabila de bani sau de bunuri din casa;
- detinerea de prafuri, tablete, capsule, fiole de aluminiu, seringi si ace.
Ce sa faceti si ce sa nu faceti
Fara indoiala, prevenirea este mai buna decat cura. Amintiti-va ca un copil poate considera drogurile la fel de nepericuloase ca si tigarile si bautura pe care parintii le utilizeaza. Amintiti-va ca tranchilizantele prescrise legal sunt o tentatie.
Explicati copilului care este rostul lor si de ce le folosesc adultii. Gasiti timpul necesar pentru a discuta cu copilul dumneavoastra acest subiect.
Nu inventati povesti de groaza despre droguri. Daca a incercat deja i se vor parea de necrezut.
Nu fiti suspiciosi, astfel il puteti indruma spre droguri chiar dumneavoastra.
Ce faceti in caz de urgenta
Sa speram ca nu se va intampla, dar daca copilul dumneavoastra ia o supradoza si-l gasiti inconstient, este important sa stiti ce sa faceti. Trebuie sa-i salvati viata.
Primul lucru: asigurati-va ca are aer proaspat. Asezati-l pe o parte si supravegheati-l pentru a nu inhala voma.
Chemati medicul de urgenta sau o ambulanta. Adunati orice praf, tableta sau orice a putut fi folosit ca drog si duceti-le la spital pentru analize.
Dupa o astfel de urgenta, gasiti momentul potrivit pentru a discuta cu copilul.
Principalele riscuri sunt:
- producerea unui accident sub influenta drogurilor;
- cateva categorii de droguri pot ingreuna sau bloca respiratia;
- supradoza accidentala poate duce la inconstienta sau chiar la moarte;
- dependenta, dupa utilizarea regulata.
Drogurile pot produce confuzie sau halucinatii.
Care sunt pericolele generate de droguri
Pot provoca stari emotive necontrolate sau dereglari mentale serioase.
Cei care iau heroina pentru prima oara au stari violente.
Daca un utilizator de droguri incepe sa se injecteze, acest lucru poate genera infectii locale ale sangelui sau chiar infectie de HIV - SIDA ori hepatita B, abcese la locul injectarii, tromboze.
Substante opioide
Pot fi pilule rosii sau albe, ori fiole. Se inghit sau se injecteaza. Au acelasi efect ca heroina.
L.S.D. Imprimate asemanator timbrelor sau abtibildurilor, colorate. Se sug. Ele produc impaienjenirea ochilor si uneori supraexcitare. Utilizarea masiva produce confuzie acuta si mania persecutiei.
TRANCHILIZANTE Medicamente luate fara prescriptia medicului. Efectul pe care il produc este similar cu cel dat de alcool.
AMFETAMINE De obicei se prezinta sub forma de pudra alba sau maro dar pot fi si sub forma de pilule, capsule sau fiole. In general se inhaleaza sau se injecteaza. Pot aparea urmari ca: depresii si insomnii. Utilizarea indelungata poate produce mania persecutiei.
CANNABIS (Hasis, iarba) Se fumeaza in tigari sau pipa, uneori amestecat cu tutun. Utilizatorii devin vorbareti. Exista risc de accidente in caz de intoxicatie.
COCAINA (COCA) Pudra alba, in general inhalata nazal. Poate fi injectata sau uneori fumata. Are efecte similare cu amfetaminele, dar duce mai repede la dependenta.
HEROINA Pudra alba sau maronie. In general se topeste pe o folie de aluminiu si se inhaleaza fumul. Poate fi si injectata. Produce o stare de detasare, de desprindere de realitate. Supradoza duce la inconstienta. Utilizarea frecventa duce la dependenta.
CIUPERCILE HALUCINOGENE (magice) Ciuperci mancate proaspete sau uscate. Cresc spontan in Marea Britanie. Au efecte similare cu cannabis-ul. Pot fi confundate cu alte ciuperci, otravitoare.
Ce puteti face ca parinti
Faptul ca cineva consuma droguri, implica aproape intotdeauna dependenta.
Copii pot apela ca remediu la droguri din diferite motive, cum ar fi perioada dificila a adolescentei, o perioada a schimbarilor, cand trebuie facute multe alegeri, neantelegerile cu parintii si prietenii, presiunile din partea scolii. Apare ispita.
Bunaoara, un prieten, ii ofera copilului ceva care "il distreaza" si pe care "toata lumea il foloseste". In multe cazuri presiunile si curiozitatea sunt atat de mari incat copilul nostru incearca si el. Din fericire, majoritatea copiilor spun NU. Exista totusi un numar alarmant de copiii care spun DA.
Noi trebuie sa tratam cu mare grija problema cand vorbim cu un copil care credem ca se drogheaza. Un cuvant gresit intr-un moment nepotrivit il poate face pe copil sa devina si mai rebel. Cuvintele potrivite insa, de intelegere, pot reimprospata decizia lui de a nu se droga.
Problema drogurilor
Etichete:
Deprinderi daunatoare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu