Secretul bauturilor bune

Pentru a pregati cele mai bune bauturi, in afara de un retetar bun si de amestecarea cu grija a dozelor, este necesar sa se foloseasca ingrediente de buna calitate.

Lichiorurile, distilatele, vinurile, sampania si sucurile de fructe trebuie sa fie intotdeauna de marca buna, pentru ca rezultatul final sa nu fie compromis chiar si de un singur ingredient de calitate inferioara.

Va vom prezenta lista tuturor ingredientelor necesare pentru a prepara un cocktail bun. In ce priveste distilatele de baza, vor fi date unele informatii despre originea lor, despre invechire ca si despre denumirile oficiale pe care producatorii le stabilesc pentru distilatele lor.

In cazul lichiorurilor, va fi indicata, in majoritatea cazurilor, marca sau denumirea cea mai reprezentativa. De asemenea, vom arunca o privire si asupra tuturor celorlalte ingrediente (vinuri, sampanie, siropuri, sucuri de fructe etc.) care intra, cu o frecventa mai mica sau mai mare, in componenta celor mai importante retete.

Distilate de baza
Armagnac Distilat din vin produs in Franta, in regiunea Midi-Pyrenees, departamentul Gers, partial in departamentul Tarn-et-Garonne si partial in Haute-Garonne. Acest vast teritoriu se imparte in trei zone de productie. Prima este cea care produce asa-numitul Bas-Armagnac, sortimentul cel mai frecvent folosit in Occident, si are in cuprinsul sau zona cea mai pretuita, Grand-Bas.

Acest sortiment si subsortimentul respectiv reprezinta elita acestui pretios distilat, cu rachiuri foarte fine si parfumate. In a doua zona, numita Tenareze si situata mai in centrul tarii decat cea dinainte, se produc sortimente de tuica parfumate si dense. A treia, cea mai intinsa, situata in sud, este Haut-Armagnac, unde se produc distilate mai putin pretioase, dar mai agresive, destinate utilizarii in productia de lichioruri sau ca rachiu pentru conservarea fructelor in alcool. In functie de zona de productie si de timpul de invechire a distilatului, pe eticheta de comercializare a produsului exista diferite mentiuni: Trois Etoiles, Coronnes, Monopole, Selection de Luxe, cand rachiul este vechi de cel putin 3 ani; V.O., V.S.O.P., cand rachiul este vechi de cel putin 5 ani; Extra, Hors dge, Napoleon, Vieille Reserve, X.O., cand produsul depaseste 5 ani (10, 15, 20 etc).

Tot pe etichete poate fi mentionata amestecarea unor distilate cu vechime diferita: in aceste cazuri, denumirea folosita se refera la rachiul cu vechimea cea mai mica.

Niciun comentariu: