Pe data de 26 iunie în lume este marcată Ziua internaţională de luptă împotriva narcomaniei, care are drept scop de a atenţiona populaţia asupra acestei grave probleme sociale şi de sănătate, de a motiva persoanele afectate să renunţe la consumul de droguri şi a promova un mod sănătos de viaţă.
Consumul de droguri şi traficul ilicit al substanţelor stupefiante pune în gardă întreaga comunitate internaţională.
Problema consumului de droguri printre tineri şi narcomania în Republica Moldova ia proporţii din ce în ce mai mari, devenind un factor serios ce influenţează negativ dezvoltarea societăţii, prezentînd un pericol pentru sănătatea publică.
Începînd cu anul 1986, răspîndirea narcomaniei la noi a căpătat caracter epidemic.
Conform datelor prealabile ale Dispensarului Republican de Narcologie, de la începutul anului curent au fost înregistrate aproximativ 536 persoane afectate de narcomanie, dintre care 11% - cu vîrsta pînă la 18 ani.
În Republica Moldova, la finele lunii mai 2007, incidenţa prin narcomanie constituie 15,1 la 100.000 populaţie (14,3 în anul 2006), cazuri de narcomanie fiind înregistrate în toate raioanele republicii.
În prezent, sub supravegherea medicală în cadrul secţiilor consultative ale instituţiilor medico-sanitare publice se află aproximativ 9500 persoane afectate de narcomanie. Majoritatea au vîrsta de pînă la 30 de ani, aproximativ 90% din ei fiind bărbaţi.
Principala categorie de populaţie vulnerabilă faţă de consumul de droguri este tineretul, adulţii avînd responsabilităţi sociale, profesionale, dar mai ales familiale, care îi ţin departe de tentaţiile de a consuma droguri.
Tot mai frecvent sînt implicaţi în consumul de droguri minorii şi adolescenţii, numărul cărora pe parcursul ultimilor doi ani se menţine constant. În prezent la evidenţă specialiştilor narcologi sînt aproximativ 350 minori şi adolescenţi.
O atenţie sporită se acordă măsurilor de combatere a narcomaniei, menite să diminueze răspîndirea infecţiei HIV/SIDA în rîndul consumatorilor de droguri. La sfîrşitul anului 2006, ponderea persoanelor infectate cu HIV în rîndul consumatorilor de droguri constituie 29,9%.
În ultimii ani se înregistrează o stabilizare a situaţiei privind mortalitatea în rîndul consumatorilor de droguri din cauza supradozării, în anul 2006 fiind înregistrate 16 de decese (a. 2005 – 39 decese, a.2004 - 41 decese, a. 2003 – 109, a.2002 - 131). Totodată, situaţia la acest capitol rămîne îngrijorătoare.
În cadrul Dispensarului Republican de Narcologie sînt aplicate metode contemporane de tratament antidrog, reabilitare şi recuperare psiho-socială etc. Tratarea bolnavilor de narcomanie se efectuează în mod anonim, ambulator şi staţionar, prin metode tradiţionale şi netradiţionale.
Ministerul Sănătăţii acordă o atenţie prioritară informării populaţiei privind riscurile legate de consumul de droguri şi măsurile de profilaxie pentru prevenirea HIV/SIDA, etc. Pentru protejarea tinerilor contra narcomaniei este necesar de a implementa programe educaţionale şi de informare la toate nivelurile, de a-i familiariza cu consecinţele consumului substanţelor psihotrope, precum şi a-i motiva să adopte un mod sănătos de viaţă.
Rezultate pozitive, însă, pot fi obţinute doar prin reunirea eforturilor tuturor membrilor societăţii, organizaţiilor de toate nivelurile, a părinţilor, pedagogilor, medicilor, organizaţiilor neguvernamentale.
Situatia privind narcomania in Republica Moldova
Etichete:
Deprinderi daunatoare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu