Acoolul nu incalzeste in timpul gerului

Frigul extrem poate pune serioase probleme de sănătate, avertizează medicii. Frigul creşte riscul apariţiei infecţiilor respiratorii, a degerăturilor şi a fracturilor.

Gerul îi afectează cel mai rău pe pacienţii care suferă de inimă, în special pe cei cu cardiopatie ischemică. Cînd este frig, creşte nevoia de oxigen, inima pompează mai mult, iar acest efect poate duce la apariţia crizelor anginoase.

Durerea se manifestă ca o arsură ca o greutate în piept. Ea este localizată în dreptul inimii, la baza gîtului, în umăr şi în dinţi. Durerea durează între 2 şi 20 de minute iar orice durere care se prelungeşte ridică suspiciunea de infarct.

La persoanele în etate şi la cei cu diabet, durerea este difuză şi poate fi confundată cu o indigestie, astfel încît un bolnav poate să nu-i dea importanţă. Orice efort fizic poate declanşa o criză anginoasă. Persoanele care au probleme de inimă ar fi bine să iasă din casă, dacă este absolut necesar, doar spre prînz, atunci cînd temperatura mai creşte puţin şi aerul devine mai respirabil, să nu facă efort fizic, să urmeze tratamentul recomandat şi să aibă la îndemînă nitroglicerină.

Consumul de alcool este strict interzis atunci cînd afară este ger. Alcoolul creează o falsă senzaţie de căldură, pentru că vasele se dilată. Dar astfel se pierde mai repede căldura corpului, iar persoana care a băut îngheaţă mai repede decît una care nu a consumat nimic, degerăturile apărînd mai rapid.

Niciun comentariu: