În Republica Moldova rata consumului de tutun la populaţia adultă este în creştere şi constituie peste 46 la sută printre bărbaţi şi peste 28 la sută printre femei.
Actualmente în evidenţa Institutului Oncologic se află peste 2 mii de bolnavi cu cancer pulmonar, arată date ale Ministerul Sănătăţii, făcute publice cu prilejul marcării, la 31 mai, a Zilei mondiale fără tutun.
Această zi a fost declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în anul 1987, care în acest an are genericul "Încăperi libere de fumat: Creaţi şi bucuraţi-vă de un mediu fără fum de ţigară". Scopul acestei zile este de a crea un mediu înconjurător liber de fum de ţigară ca unica măsură eficientă de protecţie a populaţiei contra efectelor fumatului.
Potrivit MS, cele mai frecvente cauze de deces prin boli atribuite fumatului sînt cancerul de buze, gură şi faringe (în proporţie de 92 la sută la bărbaţi şi 61 la sută la femei), cancerul pulmonar (90 la sută - bărbaţi şi 79 la sută - femei), cancerul de laringe (81 la sută - bărbaţi şi 87 la sută - femei), bronhopneumopatia obstructivă cronică (84 la sută - bărbaţi şi 79 la sută - femei). Este înalt procentul de decese prin boala coronariană (45 la sută - bărbaţi şi 41 la sută - femei) şi prin boli cerebrovasculare (51 procente - bărbaţi şi 55 % - femei).
Conform datelor statistice, anual, la nivel global, sînt înregistrate circa 5 milioane de decese premature atribuite consumului produselor de tutun.
OMS a adoptat Convenţia-Cadru privind Controlul Tutunului, aprobată la 21 mai 2003, la Geneva, în cadrul celei de-a 56-a sesiuni a Asambleei Mondiale a Sănătăţii. Republica Moldova a semnat Convenţia-Cadru de Control al Tutunului la 29 iunie 2004, iar la 11 mai curent documentul a fost ratificat de Parlament.
Consumul de tutun la populatia adulta din Moldova este in crestere
Etichete:
Deprinderi daunatoare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu