Deficienta de iod in alimentatie continua sa cauzeze prejudicii mari populatiei

Deficienţa de iod în alimentaţie continuă să cauzeze prejudicii mari populaţiei. O serie de investigaţii, efectuate în ultimii ani la copiii de 8-10 ani din Republica Moldova au stabilit că 37% din aceştea au guşă palpabilă sau vizibilă, gradul de afectare fiind la sud de 26,9 %, la nord de 39,1 % şi la centru de 41,6 la sută.

Pentru eradicarea tulburărilor cauzate de deficitul de iod se recomandă de a consuma sare iodată. În municipiul Chişinău datorită eforturilor susţinute ale Serviciului Sanitaro - Epidemiologie de Stat în complex cu alte Departamente, cota -parte a probelor analizate de sare de bucătărie , unde conţinutul a fost mai jos de 25mg/kg, a scăzut brusc în ultimii 4 ani -de la 16,1% în anul 2003 pînă la 0,3% în anul 2005, iar apoi crescînd iarăşi pînă la 1,7% în anul 2006.

În medie pe republică ponderea probelor adecvat iodate a crescut, fiind maximală(peste 90%) în anul 2005, iar apoi a scăzut sub 90% în anul 2006.

Niciun comentariu: