Pe data de 30 septembrie în întreaga lume este marcată Ziua mondială a inimii, care în acest an are genericul „Uniţi-vă pentru sănătatea inimilor” şi urmăreşte să sublinieze rolul părinţilor în practicarea unei vieţi sănătoase de către copii şi în reducerea factorilor majori de risc pentru maladia cardiacă şi ictusul cerebral.
Bolile cardiovasculare şi ictusul cerebral sînt pe primul loc după cauza de deces în întreaga lume şi anual iau viaţa la 17,5 milioane persoane.
În prezent în lume sînt 155 milioane de copii cu exces ponderal, dintre care aproximativ 22 milioane de copii cu vîrste sub cinci ani.
Pe parcursul ultimilor zece ani numărul copiilor cu exces ponderal a crescut de 2-5 ori în ţările dezvoltate şi aproximativ de patru ori în ţările în curs de dezvoltare. Tinerii obezi au un risc de 80% de a rămîne cu exces ponderal la vîrsta adultă şi, respectiv, de a avea un risc mai mare de accident cardiac sau cerebral.
Medicii accentuează că modul de viaţă al părinţilor este preluat de copii şi comportamentul copiilor la vîrsta de 10 ani reflectă obiceiurile familiei. În acest fel, părinţii au un rol important în determinarea copiilor să ducă un mod sănătos de viaţă.
În Republica Moldova, în structura mortalităţii generale a populaţiei, maladiile cardiovasculare se situează pe primul loc, constituind 55,8% din numărul total de decese.
În anul 2006 în Republica Moldova au fost înregistraţi 353 mii 751 bolnavi cu maladii ale aparatului circulator, dintre care 8215 sînt copii cu vîrsta pînă la 17 ani.
Incidenţa (cazuri noi) prin bolile aparatului circulator în anul 2006 a constituit 212,5 la 10.000 populaţie (a.2005 – 242,9 la 10.000 populaţie). Incidenţa prin bolile aparatului circulator la copii cu vîrsta pînă la 17 ani a fost de 37,1 la 10.000 populaţie de vîrsta respectivă (faţă de 35,5 la 10.000 populaţie de aceeaşi vîrstă în a.2005).
Principalii factori de risc, prin reducerea cărora pot fi evitate bolile cardiovasculare şi ictusul cerebral sînt: hipertensiunea arterială, nivelul înalt de colesterol şi glucoză în sînge, consumul redus de fructe şi legume, excesul ponderal şi obezitatea, activitatea fizică insuficientă. Luaţi împreună, aceşti factori de risc provoacă circa 80% decese din cauza maladiei cardiace şi ictusului cerebral.
Alţi factori de risc ce cauzează maladiile cardiovasculare sînt diabetul zaharat şi fumatul.
Pentru a proteja familiile de maladiile cardiovasculare şi de ictusul cerebral, Federaţia Mondială a Inimii oferă următoarele sfaturi: a încuraja consumul de carne slabă, peşte, legume, păstăi, fructe şi produse cu conţinut scăzut de grăsimi (înăbuşite, fierte, prăjite pe gril sau coapte), a folosi apă, lapte cu conţinut scăzut de grăsimi, sucuri neîndulcite de fructe, în defavoarea băuturilor dulci, a evita consumul excesiv de produsele conservate, a limita timpul petrecut în faţa ecranului şi a planifica mai multe activităţi în aer liber.
Federaţia Mondială a Inimii este o organizaţie nonguvernamentală cu sediul în Geneva, Elveţia. Ea este creată pentru a ajuta populaţia de pe întregul glob să atingă o viaţă mai lungă şi mai bună prin intermediul prevenirii şi a controlului maladiilor cardiace şi a ictusului cerebral, ţinta principală fiind ţările cu venit mic şi mediu pe cap de locuitor.
Federaţia Mondială a Inimii include 195 societăţi de cardiologie şi fundaţii cardiace din 100 ţări.
Despre ziua mondiala a inimii
Etichete:
Cardiovasculare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu