Inflamaţia unei vene datorită agenţilor infecţioşi, toxici sau traumatici poartă denumirea de flebită. Infecţia venei pleacă de obicei de la o rană, de la o infecţie locală a pielii sau de la o infecţie generală.
Mai frecvent flebita se observă la venele superficiale sau profunde ale membrelor superioare sau inferioare.
De multe ori inflamaţia venelor este o complicaţie a varicelor infectate (varice ale gambei; varice hemoroidale).
La locul inflamaţiei pielea este roşie, fierbinte, uneori, prezintă un edem. Bolnavul acuză o durere permanentă, care nu mai poate permite mişcarea membrului respectiv.
Concomitent, prezintă frisoane, febră, stare generală rea. care îl ţine la pat. Dacă boala nu se tratează de la început, se poate complica cu tromboflebită (astuparea venei cu cheaguri de sânge) sau infecţia se poate răspândi şi în sânge.
Primele îngrijiri. Până la consultul unui medic, bolnavul va sta în repaus la pat. Membrul afectat de flebită va fi aşezat într-o poziţie mai ridicată decât trunchiul, pentru a evita stagnarea sângelui. Se vor pune comprese reci, care se schimbă des.
Se vor lua calmante ale durerii, dar medicamentele antiinfecţioase sau anticoagulante (care previn formarea de cheaguri) se vor indica numai de către medic.
Flebita
Etichete:
Cardiovasculare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu