Inmultirea populatiei globului aduce noi epidemii

Înmulţirea populaţiei, creşterea intensivă a animalelor pentru hrană şi schimbările în comportamentul sexual au dat naştere unui număr fără precedent de noi afecţiuni, avertizează agenţia de sănătate a Naţiunilor Unite.

SIDA şi alţi 38 de noi agenţi patogeni năpăstuiesc omenirea, aceste molime nefiind cunoscute de generaţia anterioară, susţine şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AP. Cu toate că progresele ştiinţei ar putea fi „vinovate” pentru descoperirea unor agenţi patogeni, care până nu de mult erau necunoscuţi, expertul în epidemiologie al OMS, dr. Mike Ryan, susţine că schimbările din comportamentul uman şi unele practici au produs noi boli.

„Am observat o schimbare în trend care reflectă o tranziţie a civilizaţiei umane”, mai spune expertul. „Relaţia cu animalele, călătoriile noastre, comportamentul social şi sexual, au schimbat natura relaţiei noastre cu lumea microbiană, iar rezultatul constă în apariţia unor agenţi patogeni noi şi răspândirea acestora pe glob”, explică dr. Ryan. Expertul epidemiolog susţine că, de exemplu, în secolul 19, oamenii de ştiinţă au descoperit o clasă de agenţi patogeni, cum ar fi antraxul, stafilococii, tuberculoza şi tetanosul.

În anii 1970 şi 1980, s-au descoperit noi sindroame, cum ar fi îmbolnăvirea copiilor de urticarie şi faptul că făceau febră în zonele suburbane ale Americii. S-a mai descoperit şi faptul că populaţia suferea de boli de ficat şi de rinichi, după ce consuma carne preparată incomplet. „Am urbanizat o lume. Am mutat populaţii şi hrana de-a lungul globului, cu o viteză incredibilă. Nu spunem că acesta este un lucru rău.

Niciun comentariu: