Ponderea populaţiei vîrstnice în mediul rural este mai mare de 1,4 ori decît cea din mediul urban, se arată într-un studiu cu tema "Evoluţia proceselor demografice în Republica Moldova în perioada 1997-2007", efectuat de către Oficiul de Statistică al Norvegiei, informează MOLDPRES.
Potrivit lui Bjorn Pedersen, consilier principal al Oficiului nominalizat, vîrsta medie a populaţei Moldovei a crescut de la 32,9 ani în 1998 pînă la 35,6 ani în anul curent. Populaţia feminină, cu o vîrstă medie de 37 de ani, a fost şi în acest an mai îmbătrînită decît cea masculină cu trei ani. În mediul urban, vîrsta medie a populaţiei feminine este cu 2,9 ani mai mare decît cea a poplaţiei masculine, iar în mediul rural - cu 3,3 ani.
Totodată, diferenţieri în structura pe vîrste a populaţiei apar mai pregnant în profil teritorial, determinate de variaţia teritorială a fenomenelor demografice, precum şi de mişcarea migratorie a populaţiei. Raioanele cele mai "tinere", cu o pondere de peste 23 la sută a populaţiei de pînă la 15 ani, sînt Teleneşti, Cantemir, Sîngerei şi Nisporeni.
Raioanele Donduşeni, Briceni, Edineţ, Rîşcani şi Ocniţa au înregistrat un procent ridicat al populaţiei vîrstnice /de peste 20 la sută/, în timp ce în raioanele Ialoveni, Criuleni, Cantemir, Anenii Noi şi mun. Chişinău ponderea respectivă a fost sub 13 la sută.
Populaţia în vîrstă aptă de muncă a avut o pondere de peste 65 la sută în municipiile Chişinău şi Bălţi, precum şi în raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Dubăsari, Orhei, Străşeni şi UTA Găgăuzia, se mai arată în studiul realizat de Oficiul de Statistică al Norvegiei.
Vitalie Valcov, director general al Biroului Naţional de Statistică, a specificat pentru agenţie că în anul 2004 între BNS şi Oficiul de Statistică din Norvegia a fost iniţiat un parteneriat de colaborare.
Acest lucru a avut loc prin semnarea Memorandumului de Acord pentru susţinerea dezvoltării sistemului statistic al Republicii Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Norvegiei. Una din componentele proiectului de asistenţă este "Statistica demografică", notează MOLDPRES.
Ponderea populatiei virstnice in mediul rural este mai mare de 1,4 ori decit cea din mediul urban
Etichete:
Demografie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu