Legumele gatite isi pot pastra substantele nutritive

Unele metode de gătit menţin substanţele nutritive din legume, relevă un studiu italian efectuat la Universitatea Nicoletta Pellegrini din Parma. Cercetătorii au adus în laborator morcovi, cartofi şi brocoli. Ei au măsurat nivelul de antioxidanţi din fiecare legumă.

După aceea, legumele au fost fierte, coapte sau preparate la aburi. În final, cantitatea de antioxidanţi a fost măsurată din nou. Cum era normal, cantitatea de antioxidanţi a fost ridicată atunci când legumele erau crude.

După ce au fost gătite, nivelul substanţelor nutritive a variat foarte mult. În unele cazuri, legumele şi-au pierdut din antioxidanţi după ce au fost gătite. În alte cazuri, nivelul de antioxidanţi a crescut după ce legumele au fost preparate.

De exemplu, brocoli preparat la aburi avea o cantitate mai mare de substanţe nutritive după gătire decât înainte. De asemenea, acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul morcovilor, care după fierbere, aveau o cantitate mai mare de carotenoizi. Studiul a stabilit că nu există o metodă ideală de gătire pentru fiecare legumă.

Cercetătorii au declarat că pentru menţinerea unei cantităţi ridicate de substanţe nutritive, fiecare legumă trebuie gătită într-un anumit fel.

Niciun comentariu: