Cancerul reprezinta a doua cauza a mortalitatii. Care sunt cauzele care duc la instalarea cancerului si, mai ales, ce ar trebui sa facem pentru a evita, pe cat posibil, riscul imbolnavirii sunt cateva dintre intrebarile la care, cu ajutorul medicilor oncologi, incercam sa va raspundem.
Numai in judetul Botosani mor anual sute de persoane din cauza acestei temute maladii. Teama de cancer vine mai ales din credinta ca aceasta boala este sinonima cu moartea. Medicii spun ca, desi nu s-a gasit inca un tratament care sa garanteze insanatosirea bolnavului diagnosticat cu cancer, progresele facute in ultima vreme in tratamentul acestei maladii fac ca sansele de vindecare sa fie mult mai mari decat in anii trecuti.
Si in mare masura acest lucru depinde de depistarea precoce a cancerului. Pe de alta parte, boala canceroasa poate sa se instaleze si sa evolueze fara semne care sa ii dea de gandit bolnavului, care sa il duca la banuiala ca ar avea o astfel de suferinta in organism. Cat de des ar trebui sa se prezinte la medic o persoana, pentru a-si verifica starea de sanatate, care sunt semnele care ar trebui sa ne indrepte pasii spre un consult medical, care sunt cauzele care duc la instalarea acestei boli si, mai ales, ce ar trebui sa facem pentru a evita, pe cat posibil, riscul imbolnavirii de cancer sunt cateva dintre intrebarile la care, cu ajutorul medicilor oncologi, incercam sa va raspundem.
Cancerul, boala ce invadeaza si distruge tesuturile
Cancerul este o grupare de celule anormale. Este cunoscut sub numele de tumora (maligna), care creste fara a putea fi controlata. Tumorile canceroase invadeaza si distrug tesuturile care le inconjoara. Ele pot raspandi celule canceroase si in alte parti ale corpului decat in zona in care au aparut. Nu toate tumorile sunt canceroase.
Unele sunt benigne, nu invadeaza si nu distrug tesuturi, insa pot creste foarte mult. Pentru ca o forma de cancer sa apara, trebuie sa existe ceva care a afectat nucleul unei celule. Cancerul este rezultatul multiplicarii dezordonate a celulelor. Corpul uman este alcatuit din diferite tesuturi, fiecare dintre ele fiind formate din milioane de celule.
Acestea sunt dispuse intr-o maniera ordonata, fiecare tesut in parte avand propria sa structura si arhitectura celulara. Ele se supun unor reguli generale care permit functionarea normala a intregului, adica a organismului. In unele tesuturi, celulele se pierd in mod constant din cauza uzurii generale, fiind inlocuite printr-un proces de diviziune celulara.
In tesuturile normale, diviziunea si moartea celulara sunt controlate prin mecanisme specifice. Celulele canceroase se divid intr-un mod necontrolat, numarul lor crescand pana cand formeaza o tumora ce devine vizibila clinic. Pe langa inmultirea extrem de rapida, celule canceroase sunt incapabile sa se organizeze intr-un mod adecvat, iar masa de tesut care ia nastere nu are caracteristicile unui tesut normal.
Unii oameni, mai vulnerabili la cancer
Oncologii sustin ca unele persoane se nasc cu o predispozitie pentru cancer. Celulele lor pot fi mai vulnerabile la orice afectiune care duce la cancer. Pentru altii, afectiunea intervine dupa ce ani intregi au fost expusi unor substante care cauzeaza cancer. Tutunul, indiferent de sursa, este foarte daunator.
Anumite substante chimice, expunerea neprotejata la soare si radiatiile pot duce la afectiuni serioase. „Factorii de mediu, cum ar fi poluarea chimica si expunerea la radiatii, cauzeaza unele forme de cancer. Un mare numar de experimente ce au identificat substantele chimice provocatoare de cancer au fost efectuate pe animale. Cea mai cunoscuta substanta cancerigena este fumul provenit din tutun.
Radiatiile ionizante, de asemenea, afecteaza materialul genetic al celulelor. Este cunoscut exemplul radiatiilor create in urma bombei atomice din Japonia, in 1945, care a cauzat multe forme de cancer, unele declansandu-se abia dupa 10- 20 de ani de la expunerea la radiatii”, mentioneaza Tereza Cojocar, sefa sectiei de oncologie din cadrul Spitalului Judetean „Mavromati”. Exista si alti factori banuiti a avea o implicare in instalarea acestei temute maladii.
Oncologii afirma ca unele forme de cancer pot fi produse de virusuri care afecteaza structura genetica a celulelor.
Sistemul imunitar slabit poate favoriza instalarea cancerului
„In unele cazuri, sistemul imunitar este de vina”, sustine medicul oncolog. In urma unor cercetari medicale, s-ar parea ca celulele canceroase sunt produse constant in interiorul organismului, insa acestea sunt distruse de obicei de catre sistemul imunitar.
Din diverse motive, acest sistem poate sa nu functioneze uneori cum ar trebui, permitand inmultirea celulelor canceroase. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca dietele bogate in fructe si legume pot proteja organismul impotriva cancerului. Se pare ca o dieta adecvata intareste sistemul imunitar care distruge rapid celulele anormale.
Semne care pot anunta instalarea cancerului
Potrivit medicilor specialisti in oncologie, simptomele specifice cancerului depind de locul unde este localizat acesta. In unele cazuri, o tumoare poate sta ascunsa ani de zile, deoarece nu afecteaza tesutul in asa fel incat sa apara simptome vizibile. De exemplu, cancerul de colon nu poate sa fie detectat pana cand nu produce leziuni intr-un vas de sange din colon, moment in care sangele se va varsa in scaun.
Un chist al sanului trebuie sa creasca pana la marimea unui varf de deget pentru a putea fi simtit la palpare. „De multe ori simptomele cancerului sunt vagi sau pot fi luate drept simptome ale altor boli. Simptomele nespecifice cancerului pot include oboseala, reducerea capacitatii de efort, pierdere in greutate, tuse persistenta, dureri de cap, scaune anormale, schimbari in activitatea obisnuita a intestinului sau vezicii urinare.
Aparitia unui nodul, dificultati in deglutitie sau indigestii, schimbari ale aspectului negilor sau alunitelor, rani care nu se vindeca, tusea sau raguseala persistenta trebuie sa determine prezentarea la medic. Prezenta unuia dintre aceste semne nu inseamna automat ca persoana respectiva are cancer, dar reprezinta un motiv serios pentru prezentarea la medic”, precizeaza medicul Tereza Cojocar, sefa sectiei de oncologie din cadrul Spitalului Judetean „Mavromati”.
Potrivit medicului oncolog, cefaleea de intensitate progresiva, calmata initial de varsaturi, asociata sau nu cu semne neurologice (mers nesigur, strabism, pareze), poate anunta o tumoare cerebrala. Cresterea de volum a ganglionilor limfatici poate fi prezenta in leucemii, limfoame. Durerile osoase localizate pot insoti o tumora osoasa maligna. Cresterea de volum a abdomenului printr-o formatiune tumorala se intalneste in tumorile renale, tumori abdominale.
Asocierea de febra cu sindrom hemoragic si paloare marcata este sugestiva pentru o leucemie acuta. Semnele care pot starni banuiala instalarii cancerului pot sa ii salveze viata bolnavului. Si asta pentru ca depistarea precoce a cancerului creste mult sansele de vindecare. „Nu in toate cazurile cancerul este fatal. Tratamentul impotriva cancerului a fost imbunatatit enorm in ultima vreme si mii de oameni sunt vindecati in fiecare an. Totusi, un cancer mai putin extins este mult mai usor de tratat, decat unul avansat. Diagnosticarea timpurie este vitala”, mentioneaza sefa sectiei de oncologie din Spitalul Judetean.
Prevenirea bolii, salvare sigura
Controlul periodic al starii de sanatate ar trebui sa devina lege pentru toate persoanele. Dar mai ales in cazul adultilor trecuti de varsta de 40 de ani, vizitele la medic, pentru controlul starii de sanatate, ar trebui sa se faca cel putin o data pe an. Potrivit medicilor, nici tinerii nu ar trebui sa ignore pericolul pe care il reprezinta aceasta boala, care, depistata in stadii incipiente, poate fi tratabila.
Oncologii botosaneni atrag atentia ca aceasta maladie nu mai loveste in special persoanele trecute de prima tinerete. In ultimul timp, tot mai multi tineri sunt diagnosticati cu tumori maligne de diverse tipuri. Datele statistice arata cu unul din cinci bolnavi de cancer are varsta sub 40 de ani. In plus, forme de cancer care nu erau diagnosticate decat la persoane mature, si, in general, trecute de pragul varstei a treia, sunt depistate de medici chiar si la adolescenti.
Medicii botosaneni sustin ca cresterea numarul persoanelor bolnave de cancer este o realitate, dar mai ingrijorator este faptul ca aceasta boala se muta in ultimii ani spre varstele mai tinere. Anul trecut, medicii Spitalului de Obstetrica si Ginecologie au tratat o pacienta de doar 19 ani diagnosticata cu cancer uterin. A fost operata si evolutia este foarte buna.
Potrivit medicilor, la tineri, organismul raspunde mai bine la tratament, cu conditia ca boala sa fie diagnosticata in prima faza. Cu multe cazuri de imbolnaviri de cancer la varste tinere se confrunta si medicii din sectia de oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta "Mavromati".
De la inceputul anului au fost diagnosticati cativa tineri, cu varste intre 21 si 28 de ani, cu cancer laringian. In ce priveste cancerul digestiv, medicii sustin ca, in ultima perioada, se inregistreaza o adevarata avalansa de bolnavi cu tumori, care nu au trecut inca pragul varstei de 40 de ani.
Diagnosticarea si tratamentul cancerului
Daca o persoana este suspecta de cancer, acest lucru trebuie confirmat prin examinarea tesuturilor anormale intr-un laborator patologic, control care poate sa insemne inlaturarea unei parti de tesut prin biopsie. Uneori, intreaga tumora este indepartata, procedeu numit rezectie. Radiografia cu raze X si testele sangelui pot masura raspandirea bolii, adica stadiul bolii. Tratamentul cancerului poate fi foarte complex.
Chirurgia este primul tratament pentru multe tipuri de cancer. Astfel, tumora poate fi eliminata prin interventie chirurgicala. Daca tumora este de mici dimensiuni, cancerul poate fi tratat prin operatie. In situatia in care cancerul s-a raspandit deja in alte parti ale corpului, chirurgia nu este eficienta.
Leucemia si cancerul limfatic, care implica sistemul circulator, nu pot fi tratate prin interventie chirurgicala, deoarece aceste tipuri de cancer nu au o localizare exacta. Chimioterapia este un tip de tratament care implica folosirea medicamentelor. Medicamentele sunt introduse in organism si transportate, prin sange, in tot corpul.
Acesta este considerat un tratament sistemic, general, deoarece medicamentatia poate afecta intregul corp. Metoda este folosita pentru a vindeca sau controla anumite tipuri de cancer care nu sunt localizate. Nu toate tipurile de cancer raspund chimioterapiei, asa cum nu toate tipurile de infectii reactioneaza la antibiotice. Un tratament local care implica folosirea unor radiatii de energie indreptate asupra tumorilor este radierea. Aceste radiatii pot distruge sau incetini raspandirea multor tipuri de cancer.
Lupta cu cancerul
Etichete:
Cancer
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu