A te lasa de fumat nu este usor, dar posibil. Au reusit milioane de oameni. Merita oare sa ne riscam viata pentru cateva clipe de placere? Ai o sansa, esti in viata si stii cum sa te lasi de fumat. Ai avantajul cunoasterii. Elibereaza-te de sclavia dependentei de tutun si vei simti diferenta.
"De maine ma las de fumat" este propozitia cea mai des folosita de un fumator constient de efectele daunatoare ale acestui viciu. Cu toate acestea persoana in cauza recidiveaza, cauta diverse motive sa se autodezvinovateasca: stresul cotidian, probleme in familie, o noua penalizare din partea sefului mereu nemultumit, un nou loc de munca unde majoritatea angajatilor sunt fumatori si, desigur, isi doreste sa se integreze cat mai repede si mai bine.
In perioadele de stres creste proportional si numarul de tigari, care au rolul de a minimaliza emotiile negative cum ar fi frica, furia, durerea. In acelasi timp insa, sa nu uitam ca organismul fumatorului este intoxicat cu nicotina care determina dependenta, plus inca alte 4000 de substante chimice daunatoare sanatatii, dintre care peste 40 cancerigene.
Tabagismul face victime in intreaga lume, anual mor 4,9 milioane de persoane din cauza acestui viciu, iar bolile provocate de fumat sunt diverse: cancer, emfizem pulmonar, infertilitate, impotenta, infarct, fragilitate imunitara, arteroscleroza, sindromul tabagic fetal, scaderea capacitatii de memorare. Pe langa acestea amintim faptul ca aparitia ridurilor este mai tardiva la persoanele care nu fumeaza, iar dantura fumatorului are si ea de suferit (ingalbenirea dintilor, carii).
Panourile publicitare ale diverselor companii de tigari iau cu asalt orasele din intreaga lume. Personajele reclamelor sunt intodeauna sarmante, sexy si sofisticate. Industria tabagica incearca (si reuseste, din pacate) prin publicitate sa atraga cat mai multi tineri si mizeaza pe faptul ca odata ce reusesc sa castige un client, acesta va ramane fidel viciului sau. Motivul?
Nicotina creaza dependenta. Fumatorul este constient de riscurile la care se expune si nu fumeaza in continuare pentru a se sinucide. Pur si simplu el fumeaza pentru ca nu se poate opri. Reducerea concentratiei plasmatice a nicotinei imediat dupa intreruperea fumatului sta la baza manifestarilor ce apar: anxietate, durere de cap, depresie, labilitate emotionala, oboseala. Cu toate acestea, nu disperati. Folositi mai degraba guma cu nicotina sau un plasture cu nicotina.
Este nevoie de multa vointa si in acelasi timp sa constientizezi ca fumatul dauneaza sanatatii tale. Fii hotarat si spune un NU categoric tigarilor. Incepe un program de activitati fizice, controleaza-ti stresul (si nu invers), redu cantitatea zilnica de cofeina, evita pentru o perioada de timp locurile unde se fumeaza si compania prietenilor fumatori, consuma cat mai putin alcool pentru ca acesta stimuleaza dorinta de a fuma, incearca sa privesti cu ochi critic reclamele de zi cu zi la tutun si vei descoperi falsitatea acestora.
Iar daca te afli intr-un loc public ori la serviciu si cei din jurul tau fumeaza, le poti cere intr-un mod politicos celor pasionati de tigari sa te respecte si nimeni nu se va supara.
Primele luni de abstinenta sunt dificile pentru oricare ex-fumator. Tentatia apare zilnic si este nevoie de o vointa de fier ca sa reusesti cu adevarat. Nu te amagi cu inca o tigara dupa ce ai reuntat la fumat pentru ca s-ar putea ca intreg efortul sa fi fost in zadar. Alege o viata fara fum. Pe scurt, alege viata!
Nicotina - un drog la care poti renunta
Etichete:
Deprinderi daunatoare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu