Auziti adesea ca, în urma unui examen radiologic, s-a depistat o "pata pe plamîni". Fireste, expresia nu este medicala, ea traduce într-o forma accesibila notiunea de "opacitate" - adica prezenta de tesut cu densitate crescuta, asa cum apare el la rodiografie.
Ce se poate ascunde în spatele acestei "opacitati?"
Sînt cîteva afectiuni mai frecvente care trebuie luate în discutie: pneumonii, tumori benigne, tuberculoza, cancer bronho-pulmonar, pleurezii închistate (lichid în cavitatea pleurala, "apa la plamîni"), chist hidatic pulmonar etc.
Cum se poate stabili diagnosticul?
Examenul radiologic este primul care atrage atentia asupra bolii si determina o succesiune de explorari. Medicul pneumolog va decide tipul si ordinea explorarilor, de accea consultul pneumologic este obligatoriu într-o astfel de situatie.
În general diagnosticul corect si complet se stabileste dupa efectuarea:
- examenului sputei;
- examenului radiologic repetat (arata cum evolueaza leziunea);
- bronhoscopiei;
- probelor functionale respiratorii;
- examenului computertomograf (CT).
Deoarece orice opacitate poate fi data de o leziune maligna (cancer), explorarea pacientului evolueaza de la simplu la complex, pîna la excluderea sau confirmarea fara echivoc a malignitatii.
De foarte multe ori este necesara biopsierea tesutului suspect. Biopsia se poate prevala pe cale endoscopica sau prin punctia directa, traversînd peretele toracic, eventual sub ghidaj CT. În final se poate recurge la biopsia pe cale chirurgicala. Pacientul trebuie sa înteleaga ca un examen neconcludent sau care nu evidentiaza cu claritate malignitatea atrage dupa sine necesitatea continuarii investigatiilor, inclusiv noi prevalari de biopsii, pîna la obtinerea unui diagnostic precis.
Pata pe plamani - "opacitate"
Etichete:
Deprinderi daunatoare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu