Mai toată lumea ştia că razele ultraviolete nu a o relaţie prea bună cu organismul uman, ba, chiar mai mult, unele fiind văzute precum un duşman declarat.
Un grup de cercetători britanici a demonstrat, de curând, că lucrurile nu stau chiar aşa. Câţiva oameni de ştiinţă de la Universitatea din Newcastle că razele ultraviolete pot fi chiar benefice, dacă sunt folosite cum trebuie.
Potrivit unui studiu, publicat în revista ChemMedChem, razele ultraviolete pot creşte eficienţa medicamentelor utilizate în tratarea cancerului.
Cercetătorii au găsit o soluţie ca tratamentele cu anticorpi monoclonali, care sunt o armă eficace în lupta împotriva cancerului, să nu mai atace, în acelaşi timp, şi ţesuturile sănătoase. Realizatorii studiului au descoperit o modalitate ca anticorpii să acţioneze doar asupra ţesuturilor bolnave, după ce acestea sunt luminate cu ajutorul razelor ultraviolete.
Se ştie că, din păcate, corpul nu poate genera singur anticorpii necesari în lupta împotriva cancerului, aşa cum o face în cazul altor boli. Din acest motiv tratamentele cu anticorpi monoclonali au fost privite ca o rază de speranţă împotriva cancerului. Aceste tratamente acţionează fie prin atacarea directă a celulelor canceroase, fie prin stimularea producţiei de celule T, care la rândul lor reglează producţia de anticorpi în organism.
Până acum însă au iscat foarte multe controverse, pentru că efectele lor secundare nu puteau fi neglijate. În 2006, şase bărbaţi s-au îmbolnăvit grav după ce au participat la nişte teste efectuate de o unitate independentă de cercetare din cadrul spitalului Northwick Park, din Londra. Sistemul lor imunitar fusese dereglat complet în urma unui tratament cu anticorpi monoclonali.
Unul dintre coordonatori studiului a declarat că scopul cercetărilor a fost tocmai acesta: obţinerea unor anticorpi, care au ca ţintă precisă tumoarea, şi nu umblă aiurea prin organism.
Astfel, cercetătorii au descoperit o modalitate de a acoperi anticorpii cu un ulei organic fotosensibil, care îi împiedică să acţioneze dacă nu au contact cu lumina. Razele ultraviolete sunt trimise apoi asupra tumorii, iar anticorpii încep să acţioneze asupra acesteia.
Testele au fost efectuate pe şase cobai bolnavi de cancer ovarian, iar tratamentul a dat rezultate la cinci din cele şase animale.
Testele pe subiecţi umani vor începe anul viitor, doar pe pacienţi cu cancer de piele şi nu cu tumori interne. Chiar dacă tratamentul se va dovedi eficace, cercetătorii spun că acesta ar putea fi disponibil pe piaţă abia peste zece ani.
Razele ultraviolete pot orbi celulele canceroase
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu