Stilul de viata poate preveni cancerul de san

O viaţă sănătoasă ajută la diminuarea probabilităţii dezvoltării cancerului la sân. Un copil făcut înaintea vârstei de 30 de ani - cel mai mare duşman al cancerului. 30 % mai puţine riscuri de cancer la sân, datorită unei diete sărace în grăsimi.

Schimbarea stilului de viaţă poate duce la prevenirea unui caz de cancer la sân din zece, arată un studiu făcut în Marea Britanie de Cancer Research UK. Una dintre măsurile importante care trebuie luate constă în reducerea consumului de băuturi alcoolice. O femeie care bea zilnic alcool îşi măreşte riscul de a face cancer cu 6%.

În fiecare an, alcoolul este responsabil pentru diagnosticarea cu cancer la sân a 5% din totalul femeilor cu această afecţiune. Totuşi, nu trebuie să se renunţe la băutură în totalitate. Un consum moderat reduce riscul apariţiei cancerului cu 18 % şi, în plus, ajută la circulaţia sanguină.

Consumul de fructe este o altă metodă de a lupta împotriva cancerului, susţin specialiştii britanici. O dietă bazată pe grăsimi creşte nivelul estrogenului din sânge şi duce la formarea celulelor canceroase. Astfel, o dietă bazată pe fructe reduce cu aproape 30% riscul apariţiei acestui tip de cancer.

În Japonia, unde populaţia mănâncă în majoritate peşte, orez şi legume, toate sărace în grăsimi, rata cancerului la sân este cea mai mică din lume. Dacă o astfel de dietă este asociată cu cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi riscul scade cu până la 50%. Din acest punct de vedere, trebuie ştiut că lipsa mişcării este responsabilă pentru 11% din cazurile de cancer la sân din întreaga lume.

Un alt factor care ajută la dezvoltarea celulelor canceroase este terapia de substituţie hormonală. Această terapie, la modă în întreaga lume, sporeşte riscul de cancer cu 63%, spun specialiştii. În cazul în care se iniţiază un astfel de tratament, pacienta trebuie să efectueze unele controale periodice. De aceea, evitarea acestui tratament este puternic recomandată. Este mai bine pentru femei să se descurce cu neplăcerile menopauzei decât să apeleze la tratamente hormonale.

De asemenea, dacă se fac controale periodice, cancerul poate fi descoperit încă din faza de început. După vârsta de 40 de ani, este recomandat ca măcar o dată la doi ani, femeia să efectueze o mamografie. În plus, dacă observă unele schimbări la nivelul sânilor este indicat să se adreseze unui specialist pentru stabilirea diagnosticului. Cancerul descoperit din stadiile incipiente se tratează în proporţie de 90%. Dar există şi riscul ca la analize să fie detectate anumite anomalii care să fie confundate cu cancerul. Astfel, stresul asupra pacientei se măreşte ea trăind cu frică până la rezultatelor următoarelor analize.

Cosmeticele proaste şi poluarea - posibile cauze
Medicii britanici au constatat că cel mai important lucru care împiedică apariţia cancerului este naşterea. Naşterea unui copil, mai ales, înaintea vârstei de 30 de ani, împiedică formarea celulelor canceroase. Fiecare an de întârziere în conceperea unui copil, după vârstă de 30 de ani, creşte riscul apariţiei cu 3%. Dacă cel mic este alăptat riscul se diminuează şi mai mult.

Obezitatea creşte şi ea riscul apariţiei cancerului la sân, însă numai după menopauză. Studiile au arătat că femeile obeze la menopauză sunt cu 31% mai predispuse la cancer decât femeile cu o greutate normală. Obezitatea creşte riscul apariţiei şi altor tipuri de cancer ca cel de esofag, rinichi sau intestin.

Uimitor, stresul de la serviciu este un factor benefic. Stresul împiedică formarea estrogenului şi reduce probabilitatea dezvoltării cancerului cu 40%.

Ultimul, dar nu cel din urmă factor care ajută la prevenirea cancerului este aerul curat. Chimicalele folosite în producerea cosmeticelor, şi care se găsesc în aerul poluat al oraşului, au efecte negative asupra glandelor endocrine.

Aceste chimicale cresc nivelul estrogenului din sânge şi s-a dovedit ştiinţific că expunerea la ele a schimbat sexul peştilor şi al broaştelor, şi a redus numărul de spermatozoizi la bărbaţi. Astfel, dacă alegeţi să renunţaţi la oraş şi să vă mutaţi la periferie puteţi evita cancerul la sân, mai spun specialiştii britanici.

Niciun comentariu: