Reguli de aur pentru o inima sanatoasa

Aceia dintre noi care se bucura de o inima sanatoasa nu constientizeaza cat sant de norocosi decat atunci cand vreun apropiat se confrunta cu o afectiune cardiovasculara severa. Inima este motorul vietii si trebuie tratata ca atare.

Care sant principalii factori care pericliteaza sanatatea inimii?
- factori de risc fara posibilitati de modificare (varsta, sexul, ereditatea);
- factori de risc cu posibilitati de modificare (hipertensiunea arteriala, cresterea colesterolului, fumatul, obezitatea, diabetul, intoleranta la glucoza, cocaina, factori comportamentali - stres etc.
- factori protectori: colesterolul «bun», activitatea fizica, consumul moderat de alcool.

De ce trebuie sa ne ferim?
- Hipertensiunea arteriala. Mentinerea tensiunii arteriale in limitele considerate normale (135 tensiunea sistolica «maxima» si 85 mm Hg tensiunea diastolica «minima») este un deziderat important in combaterea afectiunilor cerebrovasculare, cardiace, vasculare periferice si renale. Din fericire, la ora actuala avem un arsenal bogat in metode de combatere a hipertensiunii arteriale: reducerea consumului de sare, procedee de relaxare si medicamente antihipertensive.

- Fumatul: fumul de tigara contine nicotina, gudroane si monoxid de carbon. Nicotina da dependenta, gudroanele ne afecteaza plamanii si caile respiratorii si sant responsabile de o serie de modificari canceroase, iar monoxidul de carbon afecteaza sangele si vasele. De aici, e lesne de inteles rolul nefast al fumatului asupra sanatatii inimii. O veste buna este ca riscul de imbolnavire cardiovasculara se amelioreaza in timp, pana la disparitie, odata cu renuntarea la fumat.

- Obezitatea este ca un rau care nu vine niciodata singur. Ea determina aparitia altor factori de risc cardiac din cei enumerati mai sus: hipertensiunea arteriala, diabet etc. Persoanele care au mai mult cu peste 30% din greutatea ideala au un risc mare sa dezvolte boala cardiaca. China are un proverb foarte plastic: «Ne sapam mormantul cu dintii». Atentie, cei ce se supun unei cure rapide de slabire au risc sporit de moarte subita!

Reguli de alimentatie:
- eliminarea grasimilor animale si a produselor lactate al caror continut in grasimi hidrogenate este crescut;
- cresterea consumului de acizi grasi (peste, uleiuri de in, canepa, dovleac);
- consumul zilnic de fructe si legume proaspete; ghimbirul, usturoiul si sofranu! si-au dovedit beneficiul cardiac.
- un aport zilnic adecvat de calciu diminueaza posibilitatea aparitiei hipertensiunii arteriale. Alti factori alimentari importanti sant: magneziu! (din legumele verzi si cereale), vitamina D, vitamina B6, B12, acidul folie (din fructe, legume verzi, rosii etc.) si substantele antioxidante (coenzima Q).

Niciun comentariu: