Solutie pentru distrugerea celulelor canceroase

Conform unui studiu recent, oamenii de ştiinţă au pus la punct o nouă modalitate de a distrugecelulele canceroase prin injectare de particule mici, folosind o injecţie cu un medicament, care atacă celulele bolnave fără a avea vreun efect asupra celulelor sănătoase.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) care a folosit particule încarcate cu doze letale de chimioterapie, mai întai pe celule crescute în laborator, iar mai apoi pe şoarecii care purtau tumori umane de prostată.

Tumorile s-au micşorat simţitor, făcănd astfel ca toţi şoarecii trataţi prin această metodă să supravieţuiască studiului.

Chiar dacă studiul a reuşit pe şoareci rămâne de dovedit siguranţa acestei metode şi la oameni. Potrivit unor raporturi ale cercetării se spune că, din cauza mărimii lor, nanoparticulele ar pute cauza daune celulelor, punând în pericol sănătatea individului, fapt ce a făcut ca unii experţi să ceară cercetări mai detaliate înainte de a testa acest tratament pe oameni.

Nanoparticulele sunt încarcate cu medicamentul docetaxel şi sunt create pentru a se dizolva în fluidele interne ale unei celule, eliberând substanţa care luptă împotriva cancerului.

Pentru a lovi numai celulele canceroase, aceste particule au aptimeri care recunosc moleculele de suprafaţa celulelor ce provoaca maladia, evitându-le pe acelea sănătoase. Nanoparticulele au fost alese din cauza mărimii reduse ce determina celulele vii sa le înghită cănd le ating suprafaţa.

"O singură injecţie cu nanoparticule au eradicat complet tumorile la 5 din cele 7 animale tratate, restul animalelor avănd tumorile reduse considerabil," afirmă Dr. Omid C. Farokhzad, asistent universitar la Harvard Medical School.

Niciun comentariu: