În întreaga lume cancerul este una din principalele cauze de deces, anual luînd viaţa a aproximativ 10 milioane de persoane. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în lipsa unor activităţi corespunzătoare şi eficiente, în perioada anilor 2005–2015 în lume vor deceda de cancer 84 milioane persoane.
Unul din factorii principali ce cauzează cancerul, dar care poate fi evitat, este consumul de tutun. Potrivit aprecierilor OMS, 40 la sută din cazurile de cancer pot fi prevenite prin renunţarea la fumat, adoptarea unui mod activ de viaţă şi o alimentaţie sănătoasă.
Pe data de 4 februarie în lume este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, care în anul curent are genericul „Copiii şi fumatul pasiv”, şi are scopul de a atrage atenţia asupra pericolului căruia sînt expuşi copiii cu părinţi fumători, sau dacă se află în încăperi în care se fumează.
Aproximativ 700 milioane de copii, aproape jumătate din copiii din întreaga lume, inspiră fum de ţigară, în special acasă.
Astfel, mesajul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului este adresat părinţilor pentru a-i atenţiona că fumatul pasiv este un risc pentru sănătatea lor şi a familiilor lor.
Tumorile la copii constituie pînă la 3% din numărul total de tumori întîlnite la om. Majoritatea tumorilor maligne la copii – pînă la 75%, sînt congenitale. Riscul apariţiei unei tumori maligne la copil este de două ori mai mare la mamele care fumează sau respiră fum de ţigară în perioada sarcinii.
Totodată, cercetările medicale au arătat că, copiii cu părinţi fumători suferă mai des de bronşită acută şi cronică, de traheită, laringită, faringită, de pneumonie şi, în general, ei ajung să fie internaţi mai des în spital. Aceasta se explică inclusiv prin faptul că părinţii fumători tuşesc mai mult, ceea ce favorizează răspîndirea microbilor şi, totodată, fumul are un efect iritant asupra căilor respiratorii ale copiilor.
Prevalenţa prin tumori maligne în anul 2007 a constituit 1112 la 100.000 de locuitori, comparativ cu 987,3 la 100.000 de locuitori în 2004. În anul 2007 au fost luaţi la evidenţă 7487 bolnavi primari, comparativ cu 6861 bolnavi luaţi la evidenţă în anul 2004.
Mortalitatea prin tumori maligne în Republica Moldova în ultimii ani este în creştere şi a constituit 150,3 la 100.000 locuitori în anul 2007, comparativ cu 139,8 la 100.000 locuitori în anul 2004.
În structura morbidităţii prin tumori maligne în anul 2007 în R.Moldova pe locul întîi se situează cancerul pulmonar (11%), urmat de cancerul de piele (10,8%) pe locul doi şi cancerul glandei mamare (10%) pe locul trei.
Cel mai mult afectat de cancer este grupul de vîrstă peste 50 de ani (peste 25%).
Medicii atenţionează că principala cauză a ritmului înalt de creştere a mortalităţii prin cancer este diagnosticul tardiv al tumorilor. În anul 2007 doar 29,2% din cazuri au fost depistate în stadiul I sau II, iar 27,8% din cazuri au fost depistate tardiv, în stadiul IV al maladiei.
În acest context, educaţia pentru sănătate, popularizarea cunoştinţelor despre cancer, etiologia şi căile de prevenire a lui, are o importanţă tot mai mare.
O atenţie deosebită se acordă factorilor ce favorizează apariţia cancerului: fumatul, consumul de alcool; expunerea excesivă şi necontrolată la soare, radiaţii ionizante; alimentaţia bogată în grăsimi, glucide; consumul în exces de alimente condimentate, afumate, prăjite etc., creşterea exagerată în greutate; stresul excesiv şi prelungit; tulburări hormonale sau genetice, care apar la diferite vîrste, în special la femei; coloranţi, aromatizanţi alimentari şi alte produse chimice, nerespectarea igienei sexuale.
Combaterea cancerului presupune măsuri de profilaxie, în special prin depistarea şi tratamentul adecvat al maladiilor precanceroase, care eventual pot evolua în cancer, respectarea indicaţiilor specialiştilor şi tratamentul adecvat, la timp şi definitiv a stărilor precanceroase. O altă recomandare de bază este controlul profilactic în masă – screening-ul profilactic oncologic.
Cancerul poate fi prevenit prin control medical periodic - pentru depistare precoce şi prin abordarea unui mod de viaţă sănătos - pentru reducerea factorilor de risc.
Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu