Conform calendarului evenimentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - 4 februarie este Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului.
Conform statisticilor, cancerul reprezintă una din principalele cauze de deces în ţările dezvoltate, cedînd numai maladiilor cardiovasculare. Astfel, în fiecare an pe glob decedează de cancer circa 10 mln oameni. La etapa actuală în lume bolnavii, care trăiesc cu cancer ating cifra 24,6 mln. De asemenea OMS etsimează, că către 2015 - 84 mln de oameni vor deceda din cauza cancerului, dacă nu se va interveni pentru a preveni această maladie.
În anul curent, tematica Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului este: „Copiii şi expunerea lor la fumatul pasiv”. În jur de 700 mln de copii din toată lumea - respiră aer poluat de fum de ţigară, în special la domiciliu, care poate duce la apariţia diferitor maladii, inclusiv şi a cancerului. Scopul acestei zile este de a conştientiza părinţii despre pericolul fumatului pasiv pentru sănătatea copiilor, mesajul principal al acestei zile este „Oferă-i copilului tău o copilărie fără fum de ţigară”
Atunci cînd persoanele nefumatoare sînt expuse, împotriva voinţei lor fumului, unuia sau mai multor fumători din anturaj, putem vorbi de „tabagism pasiv” sau de „fumat pasiv”. Fumul de tutun este o formă comună de poluare a aerului din spaţiile închise. Milioane de adulţi şi copii suferă zilnic din cauza fumului la domiciliu, la locul de muncă sau în locuri publice.
Fumul conţine substanţe ce favorizează apariţia tumorilor maligne. Aceste substanţe nu sînt prezente numai la fumători, ci au fost detectate şi în organismul fumătorilor pasivi. În plus, cu cît expunerea la fum este mai prelungită, cu atît concentraţia substanţelor creşte în anumite organe, în sînge, în urina.
Potrivit Studiului Global al Adolescenţilor despre Fumat, desfăşurat în Republica Moldova în anul 2003-2004, prevalenţa consumului de tutun constituie 15,0% în total la adolescenţii de vîrsta 13 – 15 ani (băieţii – 24,0%, fetele – 6,9%). Aproape 2/3 din elevi sînt supuşi expunerii fumatului pasiv la domiciliu din partea părinţilor şi rudelor apropiate (fraţi, surori), inclusiv adolescenţii fumători au fost mai mult supuşi expunerii fumatului pasiv, decît nefumătorii în propria casă (76,2% la 55,1%).
Acelaşi studiu denotă, că în pofida nivelului de cunoştinţe înalt despre efectele negative ale tabagismului, doar 2 din 10 adolescenţi, conştientizează pericolul asupra sănătăţii ale fumatului pasiv. De menţionat, de asemenea, că accesul tinerilor la produsele din tutungerie este înalt, 65,9% din adolescenţii fumători intervievaţi, procură ţigări de la magazin şi chioşcuri specializate şi în 76,0% cazuri ei nu au fo st refuzaţi din cauza vîrstei minore.
Profilaxia cancerului la copii
Etichete:
Cancer
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu