Ziua Mondiala a Inimii, marcata in intreaga lume in ultima duminica a lunii septembrie, are in acest an genericul "Cit de tinara este inima ta?".
Scopul desfasurarii acestei zile este de a atrage atentia populatiei asupra pericolului bolilor de inima si a ictusului cerebral, precum si importantei modului sanatos de viata.
In acest an medicii tin sa sublinieze ca prin controlul factorilor majori de risc, cum ar fi inactivitatea fizica (hipodinamia), alimentarea nesanatoasa, tabagismul, pot fi prevenite 80% din toate cazurile de maladii cardiovasculare si ictusuri cerebrovasculare, astfel fiind pastrata sanatatea inimii.
Maladiile aparatului circulator sint cea mai frecventa cauza de deces in intreaga lume, anual luind viata a 17,5 milioane de omeni. 80% din cazuri de deces sint inregistrate in tarile cu venit mic si mediu pe cap de locuitor, majoritatea persoanelor afectate fiind in virsta apta de munca.
In Republica Moldova maladiile cardiovasculare se situeaza pe primul loc in structura mortalitatii generale a populatiei, constituind 56,3% din numarul total de decese.
In anul 2005 in Republica Moldova au fost inregistrati 331 mii 197 bolnavi cu maladii ale aparatului circulator (919,4 la 10.000 populatie).
Rata incidentei (cazuri noi) prin bolile aparatului circulator in anul 2005 a constituit 242,9 la 10.000 populatie (2004 - 184,3 cazuri la 10.000 populatie, 2000 - 101,0 cazuri la 10.000 populatie). Aceasta se explica prin depistarea mai activa a persoanelor cu boli ale aparatului circulator, inclusiv gratie implementarii mecanismului de compensare a medicamentelor antihipertensive si pentru insuficienta cardiovasculara din fondurile Asigurarilor Obligatorii de Asistenta Medicala si adresabilitatii mai mari a populatiei.
Activitatea fizica este vital importanta pentru a mentine inima sanatoasa. Prin alergari sistematice, cu o durata de cel putin o ora pe saptamina, riscul maladiilor cardiovasculare se reduce cu 42%, iar mersul vioi pe parcursul a 30 minute zilnic reduce riscul cardiovascular cu 18% si riscul cerebrovascular cu 11%. Activitatile fizice sistematice incetinesc ingustarea arterelor cordului si a creierului, stimuleaza utilizarea excesului de grasimi depuse in diferite regiuni ale corpului, pot reduce nivelul marit al tensiunii arteriale si mentin concentratia glucozei in singe la nivel normal.
Totodata, pentru a reduce factorii de risc se recomanda adaptarea unei diete echilibrate ce ar include mai multe legume si fructe, produse de bob intreg, produse fara grasimi sau sarace in grasimi, margarine lejere nesaturate si uleiuri vegetale (de floarea soarelui, porumb, seminte de rapita, masline), carne slaba, peste si pastai. Pentru adulti se recomanda cel putin 30 de minute de plimbare rapida zilnica.
Ziua Mondiala a Inimii este organizata de catre Federatia Mondiala a Inimii si este sustinuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNESCO, UNICEF, societatile cardiologilor din intreaga lume.
Ziua Mondiala a Inimii
Etichete:
Cardiovasculare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu