In R. Moldova ulcerul intinereste

Cazurile de ulcere la copii devin din ce in ce mai frecvente in ultimii ani. Alarmant este faptul ca varsta pacientilor este in descrestere, in sectia de gastrologie a Spitalului de copii „Isnatenco" fiind luati ia evidenta si micuti in varsta de un an. Cauzele principale ale imbolnavirii sunt cazurile de ulcer netratate ale adultilor cu care bebelusii intra in contact.

Gastrologul pediatru, Galina Grab, de la institutia amintita ne explica cum de e posibil ca si sugarii sa fie bolnavi de ulcer. „Tinand cont de faptul ca principala cauza a aparitiei ulcerului este infectarea cu virusul Heli-cobacter pylori, este de asteptat ca maturul - purtator al acestuia sa-l transmita prin diferite obiecte de uz comun, cum ar fi tacamuri-le, canile sau prin sarut micutului din preajma.

La copii predominant este ulcerul duodenal, urmat de cel stomacal " a adaugat medicul.

Atentie la semnele bolii
Simptomul principal este durerea, iar cea aparuta in timpul noptii este un semn clasic al ulcerului duodenal. Intensitatea acesteia variaza de la o usoara jena epigastrica, crampe de intensitate medie, la dureri violente de mare intensitate. De asemenea limba micilor pacienti este incarcata cu depuneri albicioase sau de alta culoare.

Nu toti pacientii prezinta acest clasic tablou dureros. Unii se pot prezenta la medic cu manifestarea unei complicatii: hemoragie, perforatie. Altii, cum ar fi cazul unui baiat de 8 ani din Chisinau care a fost internat in spital deoarece vomita cu sange - complet asimptomatici, pentru ca ulcerul sa fie o descoperire endoscopica sau radiologica. In cazul baiatului din Chisinau, boala a decurs fara simptome, fiind descoperita la internarea in spital.

Tratament
Gastrologul Galina Grab recomanda ca toti cei care prezinta simptome asemanatoare sa se prezinte de urgenta la medicul de specialitate, care va indica, dupa stabilirea diagnosticului, tratamentul necesar. „Se indica neaparat antibiotice, antacide, inhibitori ai pompei de protoni si tratament adjuvant naturist, ne spune ea.

Netratate la timp, ulce rele pot genera hemoragii, perforatii ale duodenului sau stomacului, penetratii cu organele proxime si in final cancer.

Niciun comentariu: