Ciocolata nu creeaza dependenta

Cercetătorii britanici au vrut să afle de ce cu cât ne luptăm mai mult să nu cedăm poftei de a mânca ciocolată, cu atât dorinţa creşte mai mult.

Iubitorii de ciocolată pot răsufla uşuraţi, ciocolata nu creează dependenţă, deşi multe persoane consideră că nu au nici un control asupra dorinţei de a mânca acest tip de dulce, susţine Peter Roger, psiholog la Universitatea din Bristol.

„Comportamentul alimentar poate părea ca al unui dependent în situaţii extreme, dar ciocolata nu se încadrează în aceste criterii”, a mai spus psihologul. Unele persoane consideră că în ciocolată există anumite substanţe, cum ar fi feniletilamina, care ar da un „semnal” atunci când ajung al creier, ceea ce ar fi dovada că ciocolata dă dependenţă. Specialistul britanic susţine, însă, că multe dintre aceste substanţe există, de asemenea, în concentraţii mari în alte alimente, mai puţin „interesante”, cum ar fi avocado sau brânza, şi nu creează dependenţă în ciuda a ceea ce cred mulţi iubitori de ciocolată.

În schimb, avertizează psihologul, o atitudine socială gen ciocolata este „rea, dar bună” îi poate determina pe oameni să perceapă ciocolata ca o plăcere „interzisă” şi atunci să şi-o dorească şi mai mult. „Cu alte cuvinte, ciocolata este un aliment extrem de dorit, dar care, potrivit normelor sociale, ar trebui consumat cu restricţii.

Totuşi, încercarea de a rezista dorinţei de a mânca ciocolată nu face altceva decât să facă acest aliment să fie şi mai dorit”, a explicat Peter Roger. Alte studii au sugerat că ciocolata neagră conţine mai mulţi compuşi benefici legaţi de sănătatea cardiacă, deşi experţii au notat că, din cauza conţinutului bogat în zahăr şi grăsmi al bomboanelor de ciocolată, unele dintre aceste beneficii ar putea fi suprimate.

„Este mai plauzibil să sugerăm că ne place ciocolata pentru efectele sale asupra stării noastre şi acestea se datorează principalilor compuşi, adică grăsimile şi zahărul, şi efectelor nutriţionale şi senzoriale ale acestora”, a explicat psihologul.

Niciun comentariu: