Hipertensiunea creste riscul aparitiei dificultatilor in gandire

Persoanele care suferă de mult timp de hipertensiune arterială prezintă un risc foarte mare de a dezvolta dificultăţi în gândire şi în învăţare, relevă un studiu efectuat la Universitatea Columbia. Statisticile arată că 10 bătrâni din 1.000 dezvoltă dificultăţi de învăţare şi gândire, în fiecare an.

Dintre aceştia, 12% ajung să facă Alzheimer. În comparaţie, restul populaţiei, care nu suferă de hipertensiune, dezvoltă Alzheimer, în proporţie de doar 1 sau 2%. Studiul a durat 5 ani, de-a lungul cărora au fost observaţi 918 de subiecţi.

Dintre aceştia, 334 de persoane au dezvoltat afecţiuni ale proceselor cognitive. Cel mai grav a fost în cazul a 160 de voluntari, care au dezvoltat probleme amnezice, ei înregistrând scoruri foarte mici la testele de memorie.

Mai mult, 174 de voluntari dintre cei 334, care au dezvoltat probleme la nivel cognitiv, au fost influenţaţi în proporţie de 70% de problemele cu tensiunea arterială. Hipertensiunea s-a asociat cu un risc general de 40% de dezvoltarea a încetinirii proceselor cognitive.

Cercetătorii au mai observat că dacă se foloseşte medicaţie de reducere a tensiunii arteriale, nu apare nici un efect pozitiv asupra proceselor cognitive.

Niciun comentariu: