Incalzirea globala ne-ar putea afecta inima

Încălzirea globală ar putea duce la topirea gheţarilor şi chiar la dispariţia unor specii, numai că medicii europeni avertizează că acest fenomen afectează şi sănătatea inimii.

„Dacă, într-adevăr, în următorii 50 de ani, temperatura va creşte cu câteva grade, în mod sigur vom avea mai multe boli cardiovasculare”, a anunţat dr. Karin Schenck-Gustafsson, de la departamentul de cardiologie al Institutului Karolinska din Suedia. Experţii au lansat avertismentul în cadrul întâlnirii anuale a Societăţii Europene de Cardiologie. Specialiştii au spus că este bine cunoscut faptul că atunci când este caniculă creşte incidenţa problemelor cardiace.

În timpul valului de căldură din Europa, în 2003, au fost estimate 35.000 de decese peste nivelurile aşteptate în primele două săptămâni din luna august. Numai în Franţa, s-au înregistrat aproximativ 15.000 de decese suplimentare din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Experţii susţin că multe dintre aceste decese au fost provocate de problemele cardiace, mai ales în cazul bătrânilor, a căror stare de sănătate s-a înrăutăţit din cauza temperaturilor extreme. Vara aceasta şi România s-a confruntat cu două valuri de caniculă, autorităţile raportând peste 60 de decese. În schimb, Ungaria, care s-a confruntat cu temperaturi extreme, a raportat aproximativ 500 de decese din cauza temperaturilor extrem de ridicate.

Întărirea arterelor inimii este ca rugina de la maşină, este de părere dr. Gordon Tomaselli, şeful clinicii de cardiologie de la Universitatea Johns Hopkins. „Rugina se dezvoltă mult mai repede la temperaturi ridicate şi la fel face ateroscleroza”, a continuat medicul care face parte din Asociaţia Americană a Inimii. În cazul temperaturilor ridicate, transpirăm pentru a scăpa de căldură. În timpul acestui proces, sângele este trimis către piele, unde temperaturile sunt mai scăzute, ceea ce duce la dilatarea vaselor de sânge. Această combinaţie poate fi periculoasă pentru persoanele vârstnice şi pentru cei cu un sistem cardiovascular slăbit.

Experţii susţin că evenimentele extreme, cum ar fi incendiile devastatoare din Grecia, petrecute în urmă cu nici două săptămâni, pot complica problema. Specialiştii în cardiologie susţin că creşterea numărului de păduri cuprinse de incendii, care s-au petrecut în Asia de Sud, în ultimii 10 ani, s-a făcut resimţită la nivelul afecţiunilor cardiace. Din cauză că sunt multe incertitudini ştiinţifice în legătură cu schimbările climatice, neştiindu-se cât de repede vor apărea, sau alţi factori, cum ar fi nivelurile de poluare sau fenomenele naturale, ar putea afecta acest aspect, medicii nu pot da un pronostic exact.

De asemenea, experţii nu se pot pronunţa în privinţa incidenţei problemelor cardiace în viitor. Numai că alţi factori ar putea face schimbările climatice şi mai periculoase, cum ar fi faptul că, în viitor, majoritatea populaţiei din întreaga lume va trăi în oraşe. Cu zgârie-nori, mai puţini copaci şi poluarea de la fabrici şi maşini, oraşele sunt cu cel puţin câteva grade mai „fierbinţi” decât zonele rurale. Medicii suspectează şi faptul că poluarea, despre care se presupune că se va înrăutăţi odată cu schimbările climatice, contribuie la apariţia bolilor de inimă.

Medicii consideră că, atunci când plămânii sunt iritaţi de micii contaminanţi din aer, ar putea duce la o reacţie negativă la nivel cardiac. „Mare parte din riscul cardiovascular ar putea fi evitat prin rezolvarea efectului de încălzire urbană”, spune Diarmid Campbell-Lendrum, expert la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Corpul uman nu este conceput să se descurce la temperaturi extreme pentru perioade lungi, dar unii experţi speculează că oamenii şi-ar putea dezvolta un mod biologic de a tolera mai bine căldura, numai că acest lucru ar putea dura zeci sau sute de ani.

Experţii spun că ar trebui să ne axăm pe lucruri pe care le controlăm, cum ar fi dieta şi finessul. Medicii cardiologi recomandă plimbările în aer liber, pe bicicletă, chiar dacă nu este senin afară.

Niciun comentariu: