Intervalul care aduce cele mai mari beneficii inimii este cel dinaintea somnului de după-masă, relevă un studiu realizat în Regatul Unit. Somnul de după-amiază sau siesta, este o practică obişnuită în multe ţări mediteraneene sau din America Latină.
Este vorba de maximum o oră de somn după masa de prânz care ajută la revigorarea organismului. Deşi se credea că somnul de după-amiază creşte riscul apariţiei infarctului, noile date au arătat că este tocmai invers.
Un studiu efectuat, recent, în Grecia, pe 23.000 de persoane, a scos la iveală faptul că cei care practică siesta zilnic sunt cu 37% mai puţin predispuşi la a muri din cauza unei boli de inimă. În acelaşi timp, cei care dorm după-amiaza doar din când în când îşi micşorează riscul apariţiei bolilor inimă cu 12%.
Explicaţia acestui fenomen constă în faptul că atunci când dormim presiunea sângelui scade şi inima este mai puţin solicitată. Deşi majoritatea studiilor s-au concentrat asupra comportamentului cardiovascular din timpul somnului nocturn, acest studiu se bazează pe comportamentul inimii în timpul somnului de zi.
Siesta micşorează riscul bolilor de inimă cu 37%
Mai mult, în studiu se introduc ca date comparative comportamentul inimii în timp ce omul stă întins fără să doarmă.
La studiu au participat nouă voluntari care de obicei nu dormeau după-amiaza. Voluntarilor le-a fost impus ca trei nopţi la rând să doarmă doar câte 4 ore. Apoi erau puşi să se odihnească în fiecare după amiază. În prima zi ei s-au odihnit stând întinşi în pat fără să doarmă, în a doua zi s-au odihnit stând în şezut, iar în treia zi au fost lăsaţi să doarmă timp de o oră.
În tot acest timp, activitatea lor cardiacă a fost monitorizată. Cercetătorii au observat că tensiunea arterială a scăzut doar în timpul somnului. În cazurile când voluntarii doar s-au odihnit fără să doarmă tensiunea a rămas la fel. Această reducere a tensiunii face ca mortalitatea din cauze vasculare să fie scăzută în cazul celor care practică siesta.
Somnul de dupa-amiaza reduce tensiunea arteriala
Etichete:
Cardiovasculare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu