În urmatoarele saptamâni, în raioanele din nordul republicii si în UTA Gagauz-Yeri, în cadrul unui proiect al Societatii de combatere a maladiilor infectioase în obstetrica si ginecologie (SCMIOG) vor fi organizate seminare informative pentru medicii de familie în profilaxia cancerului colului uterin, afectiune ce ramâne a fi una din cele mai grave probleme în oncologia contemporana.
De notat ca, la noi, cancerul colului uterin ocupa locul întâi în structura patologiei oncoginecologice, în ultimii ani sporind considerabil si numarul formelor avansate ale acestei maladii (fazele III-IV) ce constituie circa 50 la suta din toate cazurile de cancer al colului uterin.
Morbiditatea cauzata de cancerul colului uterin a crescut în ultimii ani în fostele judete: Soroca - de la 18,4 la 28,3%, Edinet - de la 11,8 la 20,8% si în UTAG - de la 2,3 la 9,5%. În aceste teritorii s-a semnalat o incidenta maxima a cazurilor cu forme avansate ale cancerului colului uterin.
Întâlnirile sunt organizate în cadrul proiectului SCMIOG "Instruirea medicilor în prevenirea cancerului colului uterin si educarea pentru sanatate în teritoriile cu morbiditatea sporita prin cancer al colului uterin". Si anume: în raioanele Drochia, Floresti, Soroca, Edinet, Briceni, Donduseni, Ocnita si UTAG.
Proiectul (decembrie 2003 - mai 2004) este sprijinit financiar de organizatia internationala "Programul de tehnologii asociate în sanatate" din SUA, ce face parte din Alianta pentru prevenirea cancerului colului uterin (ACCP) si va fi evaluat de Mircea Sofroni, directorul Institutului Oncologic.
Astfel, instruirea medicilor de familie si a ginecologilor va spori nivelul de cunostinte în domeniul profilaxiei si diagnosticului precoce al cancerului colului uterin, iar atragerea mai activa a femeilor din teritoriile mentionate (35-50 de ani) în programul de screening prin intermediul diferitelor activitati de informare si educare va diminua numarul de îmbolnaviri.
De asemenea, membrii SCMIOG spera ca, o data cu realizarea acestui proiect, vor contribui la modificarea programului de screening, adaptându-l la actualele realitati social-economice si la situatia privind cancerul colului uterin în Moldova.
Instruire in profilaxia cancerului colului uterin
Etichete:
Cancer
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu