Zilele trecute, in Moldova s-a desfasurat saptamana anticancer. Cu acest prilej, Biroul Organizatiei Mondiale a Sanatatii din Moldova a pus la dispozitia jurnalistilor si a medicilor Raportul mondial despre cancer, cel mai complet document elaborat pana acum in domeniu. Potrivit raportului, adoptarea unui mod sanatos de viata si actiunile intreprinse in sanatatea publica de catre guverne si cadrele medicale, pot limita cazurile de cancer si chiar evita o treime din numarul acestora!
Cifrele releva o situatie cutremuratoare la scara mondiala: in anul trecut, tumorile maligne au constituit originea a 12% din cele 56 milioane de decese inregistrate in lume, cancerul atacand atat tarile industrializate, cat si cele in curs de dezvoltare. Incidenta cancerului in lume ar putea creste cu 50%, atingand cifra de 15 milioane anual pana in anul 2020.
Consumul de tutun ramane a fi cel mai mare risc evitabil de cancer. In lume, in secolul XX circa 100 milioane de persoane au decedat din cauza maladiilor determinate de tabagism (cancer, pneumopatii cronice, maladii cardiovasculare, accidente cerebrovasculare). Jumatate din fumatorii inraiti mor din cauza acestui viciu. Un sfert din fumatori decedeaza prematur (intre 35 si 69 de ani).
Riscul cancerului pulmonar este mai mare de 20-30 de ori la fumatori decat la nefumatori. Cu toate acestea, fumul inhalat de nefumatori este de asemenea cancerigen si poate spori cu 20 % riscul de cancer pulmonar.
In tarile in dezvoltare, pana la 23% din afectiunile maligne sunt provocate de agenti infectiosi, printre care virusii hepatitei B si C (cancer hepatic), papillomavirus (cancer al colului, al regiunii anale si al aparatului genital) si Helicobacter Pyori (cancerul gastric).
Vaccinarea ar putea juca un rol esential in prevenirea cancerului. S-a demonstrat ca vaccinul contra hepatitei B previne cancerul hepatic, iar bauturile consumate foarte fierbinti, de exemplu, pot duce la cancer spinocelular sau al esofagului.
Atitudinea, un medicament pretios
Acum un an, in cadrul paginii de sanatate, scriam despre restabilirea, la propriu si la figurat, a Centrului republican de protezare, ortopedie si reabilitare, institutie, care, in ultimii ani, din lipsa de finante, a lasat "pe drumuri" zeci de bolnavi. Astazi, situatia este destul de buna, iar pacientii care s-au tratat la Centru au doar cuvinte de multumire pentru personalul medical de aici. Printre acestia se afla si Maria Lazu din Chisinau, invalid de gradul I, profesoara, biolog la Academia de Stiinte din Moldova.
"M-am tratat de mai multe ori la Centrul de ortopedie, ultima oara - acum cateva luni. Ca invalid, am beneficiat de un tratament gratuit. In urma unui atac de cord de acum opt ani, am inceput sa bat pragurile institutiilor medicale in cautarea unui tratament miraculos: o mana si un picior nu-mi mai functioneaza. Am gasit salvarea la Centrul de ortopedie, unde activeaza medici de exceptie, care, prin competenta si atitudine binevoitoare fata de pacienti pot trata orice afectiune. M-am convins ca atitudinea poate fi un medicament pretios", ne-a spus dna Lazu.
Nu degeaba in cartea de impresii pusa la dispozitia oricarui pacient si vizitator, sunt scrise numai cuvinte de aur despre directorul institutiei, Vasile Ouatu, neuropatologul Maria Iachim, sefa Sectiei de reabilitare Galina Caraneaga si alti 25 de specialisti si asistente medicale.
"Desigur, ne bucuram cand putem rezolva problemele de sanatate ale pacientilor nostri. Scopul nostru este de a pune pe picioare bolnavii si cuvintele de bine sunt cea mai mare recunostinta. Sunt multumit de echipa de medici, care fac fata unor situatii dificile, cum ar fi finantarea precara. Nu ne ajung bani pentru reparatia cladirii, pentru tratament etc. Suntem in asteptarea utilajului medical in valoare de 1 mln. 800 mii de dolari, un ajutor substantial din partea Chinei, care ne-ar permite sa evoluam si sa tratam mult mai multi pacienti decat in prezent", ne-a spus dl Ouatu.
Terapia hormonala creste riscul de dementa
Tratamentele hormonale cele mai curente sporesc de doua ori riscul de dementa si de trei ori pe cel de atac cerebral la femeile de peste 65 de ani, potrivit rezultatelor a trei studii publicate in Statele Unite. Dintre cei 4.532 de subiecti ai unui studiu asupra tratamentului ce combina estrogenul si progesteronul, realizat de cercetatori de la Wake Forest University Health Sciences, din Carolina de Nord, 61 au fost diagnosticati ca atinsi de dementa. Autorii considera rezultatele neasteptate si in contradictie frapanta cu majoritatea lucrarilor precedente asupra efectelor tratamentului hormonal in ceea ce priveste maladia Alzheimer si dementa.
Concluziile lor sunt confirmate de rezultatele unui alt studiu realizat de o alta echipa de cercetatori de la aceeasi universitate, potrivit carora aceasta terapie hormonala nu are efect benefic asupra intelectului femeilor aflate la menopauza. Un al treilea studiu, efectuat pe un esantion de 16.608 de femei de peste 50 de ani, in stare buna de sanatate, arata ca in cazul celor care urmeaza un tratament hormonal exista un risc crescut de atac cerebral. Cele trei studii sunt publicate in "Journal of the American Medical Association" din 28 mai curent.
Tutunul, cea mai sigura cale catre cancer
Etichete:
Cancer
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu