În egală măsură, femeile, dar şi bărbaţii constată că după 40 de ani se îngraşă mai mult, corpul se îndepărtează de liniile sculptate în urmă cu cîţiva ani, iar burtica le face infinite probleme, mai ales pentru că nu cedează la diversele cure de slăbire adoptate.
În general, femeile pun îngrăşarea în seama sarcinilor şi naşterilor avute. În realitate sunt implicate alte mecanisme care îngroaşă talia şi deformează corpul, care tind spre "forma de măr”. "Vina" o poartă hormonii sexuali, dar şi stresul fizic şi psihic.
Nutriţioniştii numesc această formă de îngrăşare "acumulare de grăsime toxică". După perioada predilectă de fertilitate, după 40 de ani, producţia hormonilor sexuali scade. La bărbaţii mai tineri testosteronul este hormonul care îi protejează de acumularea în exces a grăsimii în jurul taliei. La femei estrogenul este hormonul responsabil de menţinerea unei siluete armonioase, bine proporţionate.
La tinereţe femeile se îngraşă în zonele unde există cei mai mulţi receptori estrogeni, la nivelul sînilor, coapselor, feselor, aripioarelor. Organismul "ştie" să păstreze rezerve în cazul în care femeia poartă o sarcină sau alăptează.
Cînd estrogenii scad sau dispar, grăsimea se aşază pe abdomen, pe spate, pe partea dorsală a taliei. În procesul depunerii acestor grăsimi inestetice şi nesănătoase la diminuarea hormonilor sexuali se asociază şi alti factori: un stil de viaţă dezordonat, fumatul, consumul de alcool, de grăsimi si dulciuri.
Mai pot fi incriminaţi lipsa sportului, supraalimentaţia în raport cu activitatea fizică, stresul. Din păcate, grăsimea nu se acumulează doar la nivelul centurii abdominale, ci şi în interior, învăluind organele interne, exercitînd o continuă presiune asupra lor şi îngreunîdu-le activitatea.
De altfel, aspectul general al persoanelor grăsuţe este afectat, acestea părînd mai îmbătrînite. Ce soluţii se întrezăresc? Asupra declinului hormonal este mai greu să acţionăm, deşi dacă ne sfătuim cu medicul, acesta ar putea să ne recomande diverse extracte naturale de genul ginseng, fitoestrogeni, vitamina E etc. În privinţa celorlalţi factori, totul depinde de noi.
Mai mult sport ne ajută să eliminăm kilogramele suplimentare, dar şi să depăşim stresul inerent zilelor noastre. Deprinderile alimentare mai puţin nocive, ce presupun eliminarea grăsimilor animale, a dulciurilor concentrate şi consumul constant de fructe şi legume proaspete, cereale şi peşte îşi au importanţa lor.
Virsta si kilogramele in plus
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu