Lipsa vitaminei C creste riscul de infarct

Dacă o persoană reuşeşte să-şi asigure doza zilnică recomandată de vitamina C îşi micşorează riscul de a face infarct cu o treime.

Nu se ştie exact de ce se întâmplă acest lucru, însă consumul de fructe şi legume are ca efect menţinerea unui risc scăzut de a face infarct. Într-un studiu efectuat la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, s-a măsurat nivelul de vitamina C din sângele a 20.000 de persoane. Evoluţia acestora a fost urmărită timp de zece ani.

Cum era normal, nivelele cele mai ridicate de vitamina C erau întâlnite la cei care mâncau multe legume şi fructe. Astfel, s-a observat că cei care aveau un nivel recomandat de vitamina C în organism erau cu o treime mai protejaţi în faţa infarctului decât cei care aveau carenţă de vitamina în cauză. Mai mult, cei care aveau cele mai mari nivele de vitamina C în organism erau cu 42% mai protejaţi de infarct. Ceea ce au vrut să sublinieze cercetătorii a fost faptul că un consum zilnic de fructe şi legume oferă numeroase beneficii sistemului cardio-vascular.

Cei care au participat la studiu erau femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani. Dintre cei 20.000 de participanţi la studiu, până la finalul perioadei de observaţie, aproape 450 de voluntari au suferit un infarct.

Majoritatea celor care au făcut infarct aveau la începutul studiului nivele foarte mici de vitamina C în sânge. Acest lucru i-a făcut pe cercetători să tragă concluzia că nivelul de vitamina C din organsim poate fi folosit ca un indicator pentru o persoană predispusă la infarct.

Niciun comentariu: